Минало-несвършило II

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Втора част
Отварям очите си.
Белите перденца на прозореца надничат любопитно навън. Чуват се чамове, ухае на току-що окосена трева, на кафе и на… любов. Протягам се доволно. Сама съм в широкото легло. Ръката ми неволно се плъзга по мястото, където допреди малко е било мъжкото тяло, още се усеща топлината му…
Каква нощ?! Нощ, която ме върна години назад и ми припомни за онази невероятна смесица от страст, нежност и откровеност. Нещо, което ми липсва отдавна, но не смея да го призная дори пред себе си. Оказа се, че годините не са заличили желанието, а опитът, който сме натрупали… си каза тежката дума. Ммммм… протягам се повторно.
Тялото ми трудно се подчинява на мисълта, че трябва да стана. Напипвам кутията с цигарите… По дяволите! Свършили са.   Ставам, обличам първото попаднало пред очите ми – негова тениска, която стига почти до коленете ми, виждам отражението си в стъклото на прозореца и се усмихвам – като Гаврош съм, рошава и дребничка в чуждата дреха. В сака имам друга кутия, всъщност още две, цигари. С нетърпение я разпечатвам, паля, вдишвам и издишвам шумно. Цигареният дим образува синкава мъгла около тялото ми. В кухничката, на малкото шкафче до печката има голяма млечна чаша кафе. Интересна е, има инкрустирани златни сърчица, вплетени едно в друго. Оглеждам се за друга такава. Няма.
Първата глътка кафе ме изважда от негата, в която се потопих още вчера следобед. Една неприятна мисъл ме кара да настръхна за миг… трябва да тръгвам след малко. Колко бързо летят броените часове! Несправедливо е!
В хладилника има няколко вида сирена, шунка, краве масло и разбира се (усмихвам се широко) и хлябът е тук. Няма промяна за тези петнадесет години. Всичко е подредено под конец, а всяка разпечатана вече опаковка е акуратно вакуумирана. Докато мисля това, натрупвам всичко, което ми трябва, в скута си и го стоварвам безразборно върху масата.
– Не си се променила. Хаосът около теб е пълен – гласът е нежен и закачлив, а тялото в рамката на вратата… О! Бог с бронзов тен и малка пластмасова кофичка в ръка. – Издоих козичката. Така ли ще го пием или да го кипна.
– Така. Отдавна не съм пила истинско мляко, още топло – аз… смутена съм от мисълта, че отново го желая. Този мъж винаги ме е разпалвал така, че дни наред не спирам да „горя“- аз… ще направя сандвичи.
– Не. Аз ще ги направя. Ти седни, изпий си кафето и си допуши цигарата, изгаснала е. А и… отвикнал съм жена да се грижи за мен.
Казва го и едновременно подрежда продуктите в права редица. Идва ми да изкрещя и да разбутам отново всичко, но вместо това въздъхвам, паля и сядам с подвити колена на стола точно срещу него.
– Ще тръгвам след малко – изтръсквам го ни в клин, ни в ръкав, но усещам, че гласът ми трепери, а една издайническа влага е на път да ми разруши имиджа на наглец, който се опитвам да докарам часове наред, още от пристигането си вчера.
– Щом трябва – промърморва го с такава хлад, че ми става студено, въпреки топлия летен въздух, който нахлува на нежни талази през отворения прозорец. – Купил съм от шунката, която обичаш. Е, поне прилича на нея, вече нищо не е същото.
– Това пък защо ми го казваш? Да подчертаеш още веднъж сигурността си, че ще дотърча при теб. Да ми кажеш, че съм абсолютно предсказуема?… – някакъв неприятен гняв се надига в гърдите ми.
– Щом така ти харесва да мислиш… няма да ти преча – ледено, без каквато и да било емоция ми казва мъжът, с когото правихме любов допреди няколко часа.
Гневът вече ме стяга в гърлото. Ама… сама съм си виновна. Не ме е канил тук, не ми се обади нито веднъж за тези петнадесет години, чух, че се е върнал и като разгонена кучка дотичах… Какво искам? Да ми сваля звезди от небето ли, да ми каже, че ме обича и че не може да живее без мен… Глупачка! Седя срещу него и позволявам да се подиграва с мен!
Скачам от стола, гася гневно цигарата в кравето масло и излитам от стаята, придружена от изумения му поглед.
– Чакай, аз…
Не чувам нищо повече, с безумна бързина, препъвайки се в сака, се обличам, сресвам косата си с пръсти, поглеждам се в огледалото… Бледа съм, очите ми искрят от гняв, а болката в гърдите и гърлото ми ме карат да дишам на пресекулки. Изваждам кафето от сака, все пак за него го купих и го хвърлям върху леглото, награбвам сака, дамската чанта и очилата, които предния ден оставих на тоалетката до дисковете с музика и излизам. С периферното си зрение виждам, че е застанал с лице към коридора и като че ли се кани да ми каже нещо. Изсъсквам:
– Върви по дяволите! – и излитам от къщата, грубо тръшкайки тежката входна врата зад гърба си. Вече съм до малката портичка, която стои сама насред нищото… Няма ограда, само тя е и… Точно в този момент няколко въпроса прорязват като бръснач гневния ми мозък: Защо видя нещата само от едната страна? Защо реши, че ти се подиграва? Та той те е чакал, надявал се, че ще дойдеш… Идиотко, какво правиш? Колко пъти ще повтаряш една и съща грешка? Колко?
Забивам на място, поемам дълбоко въздух и правя това, което най-рядко съм правила в този живот. Обръщам се. Той стои в рамката на входната врата и… плаче. Разстоянието е късо, виждам очите му…
Мъжът, който толкова години нито веднъж не ми каза, че ме обича… плаче и не крие сълзите си…
Със стон се втурвам обратно…

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.