Насаме с камъните

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За Понтус Янсен времето насаме с камъните е като медитация Да създаваш скулптури от камъни, поставяйки ги един върху друг, се изисква не само въображение, но и тренирани пръсти. Някои го правят като вид медитация, други в търсене на предизвикателството, но малцина успяват наистина майсторски да балансират с тях. Един от майсторите е шведът Понтус Янсон. За него времето, прекарано насаме с камъните му доставя истинско удоволствие, а създаването на невъзможни скулптури възприема като страст.

 

„Просто усещам, когато камъните се долепят един до друг, и остава само да намеря правилния баланс. Тъй като фигурата може да се разклати във всеки един момент, не знаеш точно дали ще се получи или не“, казва Понтус.

 

Когато скулптурата се получи, камъните изглеждат сякаш като излети. Понякога това му отнема 10-тина минути, понякога работата продължава с часове. Създал е вече стотици неповторими произведения на изкуството. Единственото условие е да подбере тихо място, където има много камъни. Освен вятърът, другите климатични условия не представляват проблем за творчеството на Понтус.

 

Истински шедьоври от камък„Доставя ми удоволствие да създавам подобни скулптури от камъни, и за мен това е нещо като медитация.“, признава творецът. С необичайното си хоби се занимава вече от 4 години. Освен тежки, камъните трябва да са и гладки. Най-добрият материал за него са камъните с леко грапава повърхност, а тайната се крие в чувствителността на пръстите. Според него всеки може да пробва удома, като се опита да постави два камъка един върху друг. Останалото е упражняване на техниката. Понякога и въпреки добрите тренировки не винаги нещата се случват според желанието му.

 

Понтус заснема своите скулптури и ги публикува в профила си в Instagram, където вече има над 65 хил. последователи. Започнал да поства само снимки, но отскоро публикува и видеа, които се радват на особен отзвук. „Хората си мислят, че залепвам камъните, но когато видят видеото, разбират, че не е така“, казва творецът. Решил да заснема и видео клипове, след като видял на какъв успех се радват.

 

Някои от камъните дори си ги носи в къщи, а в градината си е направил колекция от стотици образци, част от неповторимите му скулптури. Произведения на изкуството, основани на силата… и едно докосване.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.