Аромат на спокойствие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Love triangleСтоеше пред отворената врата на гардероба. Дрехите й висяха, подредени на закачалки, до неговите. Крачолите на любимия й панталон се бяха оплели в тъмносивия му костюм.
– Обичам дрехите ми да носят усещане за теб, не ми отнемай и тази частица от себе си – й казваше всеки път, когато Антоанета му предлагаше да купят гардероб с две части – за него и за нея. 
– Мамо? – малката й дъщеря я наблюдаваше изпитателно от вратата на стаята.
– Какво правиш, мамо?
– Какво… какво да правя – постара се гласът й да прозвучи нормално.
– Не знам, очите ти, гледаш странно – момичето се взираше изпитателно в нея сякаш искаше да надникне дълбоко, дълбоко. Антоанета инстинктивно сведе поглед.
– Не закъсняваш ли за училище, миличка? – погледна часовника си, но не видя нищо. Очите й се пълнеха със сълзите, които дъщеря й не трябваше да види. В никакъв случай.
Беше трудно, по-трудно, отколкото бе си мислила, че ще бъде.
– Не, рано е още… лошо ли ти е? – продължаваше да гледа изпитателно майка си.
Махни се, излез, остави ме – Антоанета беше на ръба на истерията, идеше й да изкрещи. Трябваше, трябваше да го направи. Сама и сега. Вместо това преглътна напиращите думи, опитвайки се да не се разплаче.
– Малко, малко ме боли главата… от времето е… би ли ме оставила за малко… моля! – гласът й наистина прозвуча умолително.
– Добре, но ако има нещо ще ме извикаш, нали… да ти дам вода или хапче. Нали, мамо?!
– Да, да, разбира се…
Момичето излезе, а Антоанета се отпусна безпомощно на спалнята. Не можеше да го направи.
Искаше, но не можеше да си тръгне.

С Божидар бяха колеги. Работеха пета година заедно, когато се случи.
– Влюбих се в теб в мига, в който те видях – й каза той, галейки нежно косата й – обичам те.
– Не, не ме обичаш – Обичаш представата за мен – му отвърна тя, увивайки се в завивката.
– Искам завинаги да останем тук – прокара пръст по гръбнака й и Антоанета усети как я разтърсва желание.
– Нали знаеш, че симпозиумът свършва утре, дори ти го закриваш? – малко нервно се засмя тя.

Този симпозиум беше свършил преди десет години. След това последваха нови – симпозиуми, обучения, конференции, обеди, служебни вечери, работни уикенди. Връзката им се беше превърнала в паралелен живот. Дори не в паралелен, в основен. Антоанета прекарваше с Божидар повече време, отколкото със съпруга си и момичетата. Всъщност момичетата бяха вече почти жени.
Голямата – Жени, беше втори курс студентка в Икономическия, а малката преди месец навърши 17. Големи момичета със свой собствен живот.

– Ти не го обичаш, обичаш мен, какво те задържа ?- това беше нещото, което недоумяваше Божидар.
Искаше я в живота си изцяло, само за себе си. Не желаеше вече тя да се прибира вечер и да ляга до друг, да споделя празниците с друг. Тя беше само негова… отдавна.
– Обичаш ме знам, усещам го в ръцете ти, по устните ти, в мълчанието, чета го в очите – и прокарваше пръст по гръбнака й, бавно и нежно, наслаждавайки се на усещането за потрепващо женско тяло, излъчващо отдаване.

Антоанета избърса лицето си с първата попаднала й блуза. Лъхна я аромат на лято.

Малки бунгала в забутано селце някъде на юг.
Малката Лора току що е проходила. Жени тича около бунгалото, а Лора с патешки стъпки се опитва да й подражава. Пада.От коляното й тече кръв
– Тати, тати, тати, бои! -тати целува коляното и Лора грейва в усмивка
– Тати въшебник, мамо, тати въшебник !

На екскурзия в Египет са. Кайро, лудница, в нещо, наречено МОЛ. 10-годишната Жени изчезва.
Антоанета полудява от притеснение. Тати поставя мама и малката Лора на една пейка и час по-късно се връща с обляната в сълзи Женя.
– Мамо, татко е вълшебник! Някак си разбра къде съм и ме намери, спаси ме! – в очите на детето грее обожание.
– Как ме намери, тате?
– Послушах сърцето си, миличко, то ме доведе при теб.

Годишнината от сватбата, 15-тата. Антоанета е малко закъсняла, Божидар, за пореден, път я е убеждавал, че е време да избере. Тича към къщи, сърцето й се раздира на две. Апартаментът е тъмен.
– Слава Богу, не са се прибрали още – мисли си. Усеща, че по лицето й е изписана изневярата и в очите й прозира другият. Тялото потръпва от спомена за скорошните ласки. Не днес, не и днес.
Отключва.
Изненадаааааа!!!!!!! – стаята е пълна с най-близките й хора – Инес, най-добрата й приятелка още от детските години, Петя – съседката, с която пие неделното си кафе, брат й Иво и съпругата му, майка й, момичетата. Женя е с приятеля си – симпатично момче и много сериозно. И цялата къща е в цветя.
– Ти си вълшебник – проронва се от устата й, когато среща усмихнатите очи на съпруга си.
– Не, аз съм щастливец! – прегръща я той, слагайки пръст на устните й.

В болницата е, предстои й операция. Затваря очи и вижда как животът я напуска. Пръстите на ръцете й се вледеняват от страх, трепери.
– Всичко ще бъде наред, мила, всичко, аз съм се погрижил, нали знаеш – вълшебник съм – гали косите й и приятна топлина и спокойствие я обземат. Знае, че няма страшно, че всичко ще мине и отмине. Чувства се сигурна и жива.

Антоанета остави блузата до себе си и решително взе мобилния си. Набра един номер и зачака. Очите й излъчваха решителност.

– Мамо, може ли… – момичето подаде личицето си в процепа на вратата.
– След малко, Лора, трябва да проведа един много важен разговор и после съм твоя.
– По-добре си?- въпросът съдържаше отговора.
– Определено – отговори Антоанета и направи знак на детето да я остави сама.

– Здравей, аз съм. Всичко свърши.
– Чудесно, Ани, чакам те, имам изненада за теб.
– Не, Божидаре, не ме разбра, всичко между нас свърши. Ти беше прав, отдавна трябваше да избера и го направих. Благодаря ти!

Не го изчака да каже, каквото и да било. Знаеше, че не може да понесе болката на разкъсването. Не и повече. Утре просто щеше да отиде и да подаде молба за напускане. Никога не беше късно да започне отначало да живее живота, който имаше. Дано да не беше късно…

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.