На фокус – късометражно кино от цял свят

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ФилминиКъсо, силно и с мигновено действие. Освен рецепта за перфектно италианско кафе на крак това е и правилото за сътворяването на поредния международен фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ. В прегледа за тази година са участвали 1000 заглавия, от тях зрителите ще видят 70 ленти на автори от цял свят. Един бърз прелет над Централна и Източна Европа, Балканите, Скандинавските страни, Великобритания, Франция, Иран, Израел и много други различни кътчета на света, оцветен в разнообразни жанрове и стилистика. Очакват ви игрални, анимационни, експериментални, свежи, бунтарски и зареждащи филми.

 

В България късометражното кино не е чест гост в кината, въпреки, че през последните година-две се забелязва истинско раздвижване. Добър повод родните творци да се запознаят и с работата на колегите им от цял свят, нерядко любители като тях самите.

 

ФИЛМИНИ се провежда за четвърти път. Откриването е в София на 13-ти октомври, в сряда, а програмата ще продължи до 17-ти включително. Домакини са кино Одеон, Дом на киното и Червената къща.

 

ЛЮБОВНА КРОЙКА

ЛЮБОВНА КРОЙКА – Zasukanec 6:30 мин. 2004 Куклена анимация, Германия / Словения, 35 mm, 1:1,66

 

 

Разбира се ще има и награди, включително и приз на публиката. В „Избрано от световен екран“ ще бъдат показани знакови филми за някои тенденции в късометражното кино или филми от отличили се и превърнали се в ключови фигури режисьори, както и ленти, награждавани на международни филмови форуми. Сред тях е френският късометражен „Островът на кучетата“, носител на голямата награда на фестивал в Кан за 2010 – „Златна палма“; „Нанадолнище“ – филм от Израел със „Сребърна мечка“ от фестивала Берлинале и два филма в селекция от филмовия форум във Венеция – „Момиче като мен“ и „Облаци, ръце“.

 

ЧАСЪТ НА БАБАТА

ЧАСЪТ НА БАБАТА – LA MINUTE VIEILLE Франция 2:20 мин. 2009

 

 

Друг акцент във ФИЛМИНИ са фокус програмите. Късометражни филми от Полша, повлияни от творчеството на Кшищоф Кешловски, филми от скандинавските страни в характерната изобразителна стилистика и емоционалност, програма Labó – неконвенционални, експериментаторски и новаторски филми видео арт, мултимедия, визуален пърформанс, фото роман, както и една много специална програма „Международното жури представя“ – филми, създадени от представителите на журито на ФИЛМИНИ 2010.

 

Организаторите уточниха, че всички филми са със субтитри на български език, а българските – на английски.
Сайтът, на който можете да намерите пълна информация, както и програмата е – www.filmini.org

 

 

 

   

FILMINI Festival 2010 from Filmini Festival on Vimeo.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.