За Цецка Цачева, която отказа да почете паметта на Никола Йонков Вапцаров с едноминутно мълчание

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 

http://www.pan.bg/view_article-3-11837-Za-Cecka-Cacheva-koqto-otkaza-da-pochete-pametta-na-Nikola-Jonkov-Vapcarov-s-ednominutno-mylchanie.html

Никола Йонков Вапцаров

 

 Тази нощ България опустя. Отидоха си хората, но насекомите останаха.

Останаха и плъховете.

Те си бяха все там, в парламента. И много от тях отдавна лежаха мъртви, защото господарите им ги бяха забравили. Но най-силните още живееха.

Борисов все така късаше със зъби мрежата, за да се добере до храната отвън, бореше се със същото настървение, с което се бе борил от първия миг, когато го затвориха в клетката. И търпението му бе възнаградено. Страничната преграда се раздра, той се изтърколи върху живата храна и скоро от нея не остана нищо. После си почина, събра сили за следващата клетка и не след дълго получи и нейното живо месо.

Цачева дойде при него, като озъбено свирепо куче. Той и се насити, тя също, а сетне двамата заедно поведоха битката за оцеляване. След време външната стена на един от изкопите се подрони, множество клетки се отвориха и мъртвите нахраниха живите, после слабите нахраниха силните — и така, докато накрая останаха само равните по сила. Тогава те започнаха да върлуват из лагера и да водят борба помежду си.

И настана времето на Борисов, защото той беше Царя. И властва до деня, в който волята му да бъде цар го напусна. Тогава той умря и нахрани по-силните от него. Защото цар винаги е най-силният — непобедим не само заради силата си, а заради хитростта, късмета и силата, взети заедно.

Цар сред плъховете.

 

 

Да ни извини мистър Клавел

 


*Забележник е тема за размисъл от деня

Предложете тема на info@forumat-bg.com

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.