Форумът

Медии

„ДИАГНОЗА С ГЕОРГИ ИФАНДИЕВ“ ВЪЗКРЪСВА В ЕФИРА НА „ЕВРОКОМ“

„ДИАГНОЗА С ГЕОРГИ ИФАНДИЕВ“ ВЪЗКРЪСВА В ЕФИРА НА „ЕВРОКОМ“Съобщение на Националната кабелна телевизизия „Евроком“ – София разкрива: „Хората го нарекоха „Гласа на истината“. Няколко пъти му запушваха устата и никой не дръзваше да му даде шанс да продължи да изрича нещата от живота такива, каквито са.

След близо тригодишно мълчание от 20 юни единствената напълно свободна трибуна на словото в телевизионния ефир не само у нас – „Диагноза с Георги Ифандиев“, отново ще тревожи олигархията и обслужващата я политическа класа.

Предаването-гладиатор се завръща благодарение на Национална кабелна телевизия „Евроком“. Засега – два пъти седмично: в понеделник и четвъртък от 20:30 часа. За да анализира дереджето ни, да постави диагнозата и да подири начините за изцерението на обществените заболявания. Като предоставя думата и на ваше величество зрителите.

Терминаторът на алчно червената номенклатура и на нейните послушни прислужници, предрешени във всякакви политически цветове, се завръща. Не пропускайте самото начало, на 20 юни от 20:30 часа. Не заради предаването „ДИАГНОЗА“ или неговия водещ, а заради вашето собствено съзнание.

Всеки понеделник и петък от 20:30 часа в ефира на „Евроком“ – „ДИАГНОЗА с Георги Ифандиев“.

Наистина в понеделник, 20 юни, от 20:30 часа, в ефира на столичната телевизия „Евроком“, един от авторите на „Форумът“ – Георги Ифандиев, ще възстанови сваленото преди близо три години свое телевизионно предаване „Диагноза“.

Намерението му е да започне ударно и още с първия си гост да изненада зрителите. Засега водещият пази в тайна името на своя събеседник в дебютната емисия, както и темата, която ще обсъждат. Със сигурност е известно, че „сред участниците в предаването няма как да бъдат онези петдесетина номенклатурчици от официалния списък на ЦК на БКП, които се въртят из сутрешните блокове и из казионните програми на ефирките“, както се изразява медийният лечител.

Диагноза с Георги Ифандиев“ ще се излъчва „на живо“ всеки понеделник и петък от 20:30 часа. Обект на консилиумите ще бъдат теми от икономиката, политиката, обществения живот, културата, медиите, историята и дори спорта. Някои коментатори смятат, че с възстановката на предаването „Евроком“ поставя началото на евентуално възвръщане на своята позавяхнала популярност. Според водещия заслугата за завръщането му на екран е изцяло на неговия приятел Николай Колев-Босия.

Най-вероятно от 1 юли ще започне да функционира и сайтът в интернет „Диагноза с Георги Ифандиев“ ─ diagnosa.net. Посещенията в него ще бъдат платени, като месечният абонамент се очаква да бъде 2 лева. Електронната медия има претенциите да бъде всекидневно писмено коментарно продължение на телевизионното предаване.

Да припомним, че Ифандиев бе водещ на публицистичното предаване „Между редовете“ по Национална телевизия СКАТ. То бe сочено като пример за систематична пропаганда на нетърпимост и внушаване на етническа нетолерантност. Мария Стефанова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) обяви в „Преди всички“ по БНР, че СЕМ има сериозни основания да проведе задълбочен мониторинг на тази критична коментарна рубрика. Мониторингът приключи със заключението, че обвиненията са без основание. По неофициални данни към началото на 2006 г. предаването „Между редовете“ на телевизия СКАТ с водещ Георги Ифандиев бе сред трите най-гледани телевизионни програми в България със среднодневна аудитория не по-малко от един милион зрители.

През есента на 2006 г., в нарушение на дадената дума и споразумението за пълна свобода на мненията, заради критиките му към политическа партия „Атака“ и към някои водещи от телевизия СКАТ, свързани с Държавна сигурност, предаването „Между редовете“ бе свалено от екран.[1] Днес същите „герои“ от анализа на Георги Ифандиев с национал-болшевишки убеждения, интернационално минало и конюнктурно променящо се настояще, са водачи на новоучредена партия и се провъзгласяват за поредните „спасители на нацията“.

През 2007 г. Ифандиев постави началото на предаването „Диагноза“ по пловдивската кабелна телевизия „Евроком-България“. След като рубриката се превърна в любима на извънредно много зрители, на 24 октомври 2008 г. новият собственик на „Евроком-България“, пловдивският олигарх и член на ръководството на БСП Георги Гергов го свали от екран. Две седмици по-късно, под небивалия натиск на зрителите, предаването беше възстановено. Но най-вероятно по нареждане на президента Георги Първанов и ръководещия го кръг от висшата комунистическа номенклатура изпълнителния директор на телевизията, масонът Иван Чомаков — бивш депутат от СДС и кмет на Пловдив, на 12 ноември 2008 г. „Диагноза“ окончателно бе извадена от програмата на „Евроком-България“. Журналистите и медиите замълчаха.

Днес „Диагноза с Георги Ифандиев“ кара доста зрители да сменят своите доставчици на телевизионен сигнал. За да могат да приемат програмата на телевизия „Евроком“ и да гледат своя любимец. Въпросът е колко дълго този път власта ще търпи тази рубрика, която не цепи басма никому?