Поразително, стряскащо невежество

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Миролюба БенатоваИ то проявено от млади, начетени и добронамерени на вид люде. Наскоро по една добра иначе телевизия младо момче обяви, че заедно със свои съмишленици ще разобличава предизборните лъжи на политиците. Смислена и полезна дейност, която невежеството превръща в безсмислена и вредна.

Първата лъжа, или предизборна неистина, която забелязало момчето била произнесена от представител на Демократична България. Той казал, че по времето на СОЦа за да напреднеш във военната служба е било необходимо да си член на Българската комунистическа партия.

Пък то, момчето проверило законите и видяло, че в никакъв закон не пише такова нещо.

Клетото то. Момчето. То бива, бива наивност, бива незнание, ама чака такова невежество избива на ахмащина и дори преминава в друга област и се нуждае от друго определение, няма да уточнявам какво.

Абе момче младо. Най овластеният човек на всички времена и народи е бил таваришчът Йосиф Висарионович Сталин /може би само Мао е преди него/. Сталин е имал по-голяма власт от всички римски императори взети заедно и по-голяма власт от Хитлер. Ако провериш съветските закони обаче, той е бил само член на политбюро и генерален секретар на РКП – болшевики. Понякога иронично е наричал самия себе си „секретарчето“ А по закон най – овластеният е бил някой си там Калинин-председател на президиума на върховния съвет на СССР. Сталин приема по закон най-високите длъжности в държавата си едва по време на Втората Световна.

Абе момче младо. По света сталинската конституция от 1936-та година, конституцията на Бухарин всъщност, е призната за една от най-напредничавите, защото защитава правата на всички съветски граждани без изключение. Защитава, рийшли. Две години след приемането й Сталин провежда една от най-големите чистки в летописите на страната. При която е разстрелян и създателят на същата тази може би най- напредничава от всички конституции в света – таваришча Бухарин.

Аджамийче клето. Пише ли някъде в българските закони, че в трудовите войски по време на Соца се изпращаха турци, цигани /представители на малцинствата/ и неблагонадеждни младоци. Пише ли някъде, че новобранците една година да са подложени на извънуставни извращения.

Разбира се, че по време на СОЦ-а без да си член на Българската Комунистическа Партия няма как да напреднеш във военната служба, знаят го всички живели по онова време. /Може тук-таме да е имало някой безпартиен полковник за цвят и това е/. Какви закони си проверявало, бе момче, по онова време закон беше разпореждането на висшестоящия партиен секретар.

Ами като не знаеш питай. А и Миролюба Бенатова през ония времена е била подрастваща, пък и като девойче и жена едва ли е знаела, а явно и сега не знае много за казармата и военните, та и тя не възрази на иначе благовъзпитаното момче.

Но не само то е виновно за това, че няма нужните познания да разобличава лъжите и по този начин неволно става съучастник в една от най-големите лъжи на новото, време – тези за СОЦа и прехода. Тошо построил бил две Българии, страната натрупала 30 до 100 милиарда активи, после дошли демократите и всичко разрушили, а пък военните чинове се давали по заслуги и не е било нужно да си член на БКП за да напреднеш в службата.

Такива били законите. Начи, рийшли.Така пишело. И така говорели хората. Като цяло обществото ни приема точно това малоумно разчитане и тълкуване на най-новото ни битие. И подлъгва младите.

 

www.ivremena.com

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.