Шпионският скандал удря големите ИТ компании

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Шпионският скандал удря големите ИТ компанииАгенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) може би има достъп до компютрите и телефоните на милиони и това излага на риск бизнеса на големите технологични гиганти, показват нови разкрития.
Агенцията може да разбие смартфоните на водещи производители, твърди Der Spiegel.
NSA е разработила технология, която й позволява достъп до личните данни, съхранявани в iPhone, BlackBerry и телефони, работещи под Android. Събираните данни включват списъка с контакти, информация за местоположение, снимки, бележки и дори пароли. Според една от презентациите, агенцията е използвала скриптове, които могат да извършват наблюдение над 38 различни свойства на операционната система на iPhone 3 и 4. Тук се включват картите, гласовата поща, снимките, както и приложения като Google Earth, Facebook и Yahoo Messenger.

В документите се прави директна препратка към книгата на Джордж Оруел „1984″ и Големия брат, а под снимка на Стив Джобс е поставен текст „Кой е знаел през 1984, че това ще бъде Големия брат“. Публикувани са и смущаващи доказателства за пробивите в телефоните на хората, в това число снимки, очевидно правени със смартфон. Списанието посочва снимка на висш правителствен чиновник от чужда държава, който се е снимал сам на дивана, гледайки телевизия (самоличността му не се разкрива).
Преди дни се появи и информация, че щатската агенция може да пробие кодовете, защитаващи онлайн трафика на големите интернет корпорации, което предполага по-големи щети спрямо първоначалните оценки, последвали разкритията на бившия Едуард Сноудън.
Агенцията е изпълнила десетилетната си цел да разбие криптирането на на имейлите, онлайн покупките, електронните медицински досиета и останалите дейности, извършвани в интернет, съобщиха New York Times, Guardian и ProPublica. Според тях NSA e получила достъп или е хакнала базите данни на основните интернет компании в САЩ, които оперират най-популярните социални мрежи и мейл платформи.
Британският аналог на NSA – GCHQ също e разработвала методи за пробив в криптирания трафик на Голямата четворка (Hotmail, Google, Yahoo и Facebook).
Докладът твърди, че NSA харчи повече от 250 млн. долара годишна за програма за работа с технологични фирми с цел „тайно влияние“ върху дизайна на продуктите. Докладите не назова дружествата, съдействали на NSA и не описва до каква степен агенцията е използвала способността си за разбива кодове в интернет.
Разкритията, основани на документи, предоставени от бившия сътрудник на разузнаването Сноудън, повдигат въпроси за сигурността на данните, съхранявани от компании, включително Google, Facebook и Microsoft. Тези разкрития могат да променят начина, по който хората обменят информация или извършват бизнес в мрежата, предполагат експерти.
Американски компании са дали достъп на NSA до всички комуникации, заявява пред Bloomberg Седрик Лейтън, бивш служител по сигурността на Air Force и шеф инструктор в NSА. Компаниите са давали достъп, защото са имали доверие на правителството. Но според експертите, съзнателно оставената „задна вратичка“ за наблюдение от NSA е била създадена пътна карта за набези и от други организации, с далеч по-малко благородни намерения.
Още преди последните разкрития технологичните компании в САЩ, предлагащи мрежови инфраструктурни услуги като облачни технологии и приложения за социални След като бяха компрометирани по такъв начин, щатските компании за облачни услуги могат да загубят поръчки от чужбина 35 млрд. долара до 2016 г., показа проучване на Information Technology & Innovation Foundation.

 

 

Иванина Манчева: economix.bg

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.