Датски ресторант предлага храна от… отпадъци

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Датски ресторант предлага храна от... отпадъциВ датската столица Копенхаген само преди година отваря врати един необичаен ресторант, чието ежедневно меню включва храни или остатъци от храни, които обичайно в големите супермаркети и магазини отиват на боклука.

Почти всички негови служители работят на доброволни начала, а средствата от заплатите им отиват за подпомагане на една хуманитарна организация в Африка. „Всички продукти, които получаваме не изглеждат лошо, просто са отпаднали от търговската мрежа защото потребителите не желаят да ги купуват“, казва за „Дойче Веле“ главният готвач Сьорен Гримструп.

Заведението се намира в старата градска част на Копенхаген. Сградата, в която се помещава е сред най-старите в града. За ресторанта работят над 100 доброволци. Сред продуктите на ресторанта са и типичните датски картофи, които са прекалено големи, и местните фермери не са успели да пласират другаде. 40% от хранителните продукти идват като дарения. Менюто се изготвя всеки ден и зависи от постъпилите продукти и съставки. „Някои от нас като малки са работили в кухня, и са виждали всеки ден колко продукти отиват на боклука. Затова се събрахме и решихме да направим нещо, за да използваме тази храна преди да е отишла в кошчето“ разкрива една от основателките на ресторанта – Силвия Сейлс.

 

Междувременно търговците, доставящи такива продукти, се увеличават непрекъснато. Днес един от тях е докарал ненужно кафе на зърна. „Правя това за една добра цел и за една по-добра карма“, казва търговецът Петер Хенриксен. Идеята бързо намира почва и другаде, като например в Амстердам, където е отворен подобен ресторант. Кръгът от посетителите на датския ресторант е широк и разнообразен – от политици и туристи до студенти. „Винаги си казваме, че ако затворим ресторанта, това би било успех, и ще означава, че няма повече излишък на храна“, казва Софи. Засега обаче подобна опасност няма и ресторантът ще продължава да предлага хубава храна за една благородна цел, за която събира средства.

 

Превод: Мартин Иванов

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.