Истории по неаполитански – с дъх на морски дарове, зехтин и лимони, разказва Франко Ди Маре

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Истории по неаполитански - с дъх на морски дарове, зехтин и лимони, разказва Франко Ди Маре До какво ще доведе сблъсъкът между традицията и новото в кулинарията и живота, и дали от него може да се състави една сладка теорема. Отговор на тези въпроси дава увлекателната книга на Франко Ди Маре „Сладка теорема“.

Какво ли не се случва в селцето Баучи на стръмния Амалфитански бряг в Южна Италия, за да обърка подреденото ежедневие на Проколо Йовине. Готвач и собственик на един от най-престижните ресторанти на юг от Неапол, човек, уважаващ традицията и стриктно спазващ напътствията на поколения свои предци в кухнята и в живота, Проколо е изправен пред неочаквано предизвикателство: в Баучи предстои да се настани нов ресторант, част от веригата свръхмодерни заведения с молекулярна кухня на телевизионната звезда, шеф-готвача Якопо Тадеи. Завързва се битка с неясен край между защитника на старото и радетеля на новото, между набожността и богохулството. Дали Роза, съпругата на Проколо, жена в разцвета на зрелостта и готварските си умения, ще удържи семейния фронт, или ще поддаде пред чара на телевизионния шеф? А може би тя ще направи ненадейни разкрития, че не всичко е както изглежда и че съвместно съжителство на старото и новото е не само възможно, но и добре дошло.

 

Франко Ди Маре е известен италиански журналист, в миналото специален пратеник в горещи точки по света, днес водещ на сутрешния блок на РАИ 1, автор на сборници с разкази и романи. Първият му роман, „Не ме питай защо“, е екранизиран със заглавието „Ангелът от Сараево“. След успеха на втория роман, чието действие се развива в измисленото селце Баучи, тази нова история отново се случва там, на Амалфитанската ривиера, този път родена от влечението на автора към забележителните кулинарни традиции на родния му Неапол и близките околности.

 

Увлекателната книга „Сладка теорема“ на Франко Ди Маре е издание на Gourmet Publishing.

 

Мартин Иванов

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.