В Café „Lola was here” приготвят гулаша по бабини рецепти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В Café „Lola was here” може да се опита както унгарска, така и интернационална кухняМикс от ястия на различни култури от сестри Чобай
Гулашът е емблематично ястие за Унгария. Прекрасен гулаш може да си похапнете не само там, но и в Берлин. В източната част на германската столица се намира Café „Lola was here“, където две сестри, наследили рецептите от своите баби майсторят един истински унгарски гулаш.

„Израснахме в периода на социализма, и върху нас силно влияние изиграха събитията от 1956-та година, след които пристигнахме в Берлин“, казва Юлия Чобай.

 

Родителите на Юлия и Евелин се запознали в Източна ГерманияЗаедно със своята сестра Евелин израстват в унгарската столица Будапеща, но германската връзка е още от детските им години, защото родителите им – българка и унгарец се запознали в Дрезден, и се оженили през 1963 година в Източен Берлин. Още преди падането на Стената двете сестри се преместили в Западен Берлин, където започнали работа в различни кафета. Впечатление им направило огромното разнообразие от най-различни заведения.

 

Евелин Чобай„В социалистическа Унгария бе нещо като същинска революция, ако работиш в кафене, при условие че принадлежиш към интелектуално семейство. През целия си живот при всичко което съм правила , независимо дали е било свързано с образованието ми или не, забелязах, че това, което най-много ми харесва е работата в кафе“, споделя Евелин. Така заедно със сестра си през 2014 година основали Café „Lola was here“.

 

Освен в Унгария двете сестри са прекарали част от детството си в Сирия и обичат пътешествията. Тази откритост към опознаване на културите , примесена с унгарските им корени придават и в менюто на заведението.

 

„Акцентът върху унгарската кухня при нас е съвсем лек. Тя присъства, защото все пак сме унгарки. Правим гулаш и палачинта, но тези ястия не са задължителни, и са само за хората на които им харесват“, казва Юлия. Ето защо в Café „Lola was here“ се предлагат и други ястия на европейската и световна кухня.

 

Гулашът на Евелин и Юлия е микс от рецептите на шест баби, и се сервира в цветовете на унгарското знамеСъставките за унгарското национално ястие гулаша са добре известни, но къде се крие тайната да направиш един истински вкусен гулаш? Според Юлия и Евелин тя е в лука, който по количество трябва да е колкото месото, и разбира се чушките, които внасят директно от родината си. Червените чушки са неотделима част от унгарската кухня още от 18-ти век, след като са донесени и култивирани от Америка. Гулашът трябва да се готви най-малко два часа. В Café „Lola was here“ го сервират в цветовете на националния флаг- с шпецле (юфка с яйца бел.ред.) и салата от краставици.

„Най-добрите рецепти за гулаш винаги се предават в наследство от бабите. Нашата рецепта също не е изключение, но всеки го приготвя по различен начин. Нашият гулаш според мен е микс от рецептите на най-малко шест баби“, споделя Юлия.

 

В Café „Lola was here” не рядко се събира интернационална компания, така че миксът на ястия и култури е гарантиранДнес двете сестри живеят в източната част на Берлин, и тъй като познават хората тук, решават да отворят тъкмо в тази част на града и своето кафе в помещения, където дълги години се е намирала аптека. Евелин и Юлия наели мястото след като затворила, опитвайки се да създадат атмосфера,в която гостите на Café „Lola was here“ да са в центъра на вниманието. Германският комедиен актьор Ото Валкес също е идвал тук, и е увековечил присъствието си с малка рисунка на стената и надпис: „Лола беше тук“.

 

Но коя всъщност е Лола? „Лола е една фиктивна жена, която според нас е била берлинчанка. Разбира се има Лола Рент. Марлене Дитрих също е играла Лола в „Синия ангел“, но ние все още не познаваме истинската Лола“, казва с усмивка Евелин. Тя идва и си отива, но както признава Евелин винаги им носи вдъхновение да творят нещо ново. Редовно в Café ‘Lola was here'“ се срещат музиканти от различни страни, и тогава човек може да се докосне не само до унгарския гулаш, но и до културата и изкуството…

 

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки:“Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.