Еквилибристика с десерти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Седерик Гроле създава истинско изкуствоФранцузинът Седерик Гроле създава лъжливи плодове с елемент на изненада
Какво бихте казали ако пробвате един лимон, но не обикновен а такъв от шоколад, компот и бисквити. Не това не са фокуси, а истинско сладкарско изкуство- дело на Седерик Гроле, обявен от Gault & Millau за „Патисиер на 2018 г.“. В неговата „лаборатория“ за сладки неща не винаги всичко е сладко, защото за Гроле по-важното е не вкусът а изненадата.

 

„Шоколадът в него е много фин и почти не може да се усети, но той придава нещо свежо. Този десерт наистина представлява един истински лимон, чието съдържание обаче може да се види едва когато се разреже“, разкрива кулинарният специалист.

Десертите на Гроле имитират по форма и вкус плодоветеДа създава лъжливи плодове с елемент на изненада, това е запазена марка за Седерик Гроле. Заради подобни десерти е определени за патисиер на 2018 година. За първообраз му послужил създаването на фалшив лешник пълен с карамел. „Обичам този вкус, защото когато устата ти е пълна с карамел, получаваш усещане за свежест. След това идва вкусът на нугата и лешника. Това е просто едно усещане“, казва той.

 

Всеки плод създаден от него трябва да се доближава максимално до вкуса на оригинала, при все това да не съдържа никакви скъпи съставки. Това наистина е изкуство. Истинска еквилибристика в сладкарството, постижима за малцина.

 

„Идеята ми беше да създам десерти, които да наподобяват плодове. Тази ябълка наистина изглежда като истинска, но когато човек я опита, тя е десет пъти по-добра от нея“, разкрива Гроле.

За хилядите почитатели на твочеството на Гроле е наслада, дори само да се любуват на снимките на десертите муВсеки създаден от него десерт се заснема и поства в интернерт. В Instagram Седерик Гроле е истинска звезда и има над 750 хил. последователи, за които само разглеждането на неговите творения в сладкарството е истинско удоволствие. За онези от тях пък които искат да изпробват неговите десерти Седерик Гроле има специален трик. „Просто показвам на гостите таблата с десерти като им казвам: „Това е шоколад,лимони, Пари брест, Монблан и оставям избора на тях, без значение какво меню са си избрали“, казва маестро-сладкарят.

 

А някои от тях впечатлени от творчеството му, показано в интернет, идват специално до Париж за да опитат десертите. Последното предизвикателство пред Седрик Гроле, е създаването на десерт, който по форма и най-вече по вкус да наподобява перфектния трюфел.

 

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“ / Instagram

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.