Не се ли усещат колко кънтят с глупостта си

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевНепрофесионализмът на енергоминистър и запознаващата се с природния газ шеф на Булгаргаз Златева не престават да поразява с мащабите си. Светкавичната реакция на президента в тяхна подкрепа ни известява, че всичко това става с негово одобрение и надзор.

Първо, за търга до края на годината. Вероятността да постигнат по-добра цена от офертата на Шениър /ТТФ минус 30/ е нищожна, защото тя беше постигната като част от политическата договорка между САЩ и ЕС. Участници на търга за доставки ноември и декември нямат никакви задължения да се съобразяват с това. Мога да се обзаложа, че доколкото доставките ще бъдат с репер европейски борси, няма как да се постигне по-добра цена спрямо американските борси. В момента цената на Хенри Хъб е 26 евро/МВтч, до България става 65-70 евро/МВтч. На Ти Ти Еф е 165 Евро/МВтч.

В тази част на търга за доставка Радев и енергоМинистъра трябва да бъдат подведени под отговорност за отказ от изгодна сделка с Шениър и нанесени щети. И това е реално – умножете тези 140 милиона кубически метра обявени за внос за ноември, това е точно танкера от Америка, който отказахме, умножете по разликата в цената по-горе /ако приемем оптимистичния варинат че разликата американски и европейски газ ще бъде 100 евро на МВтч и се получат цифрата от 147 милиона евро щета.

Имам елементарен въпрос – щом обявяват търг за ноември значи са решили проблема със слотовете, който изтъкваха като причина да не вземат американския газ. Не се ли усещат колко кънтят с глупостта си. Значи слотовете никога не са били проблем? Това което твърдяхме доста хора.

По отношение останали два търга – буди абсолютно недоумение защо изобщо временни юнаци се занимават с дългосрочни 10 годишни договори за доставка на природен газ. Разбирам, че Радев е много амбициран да остави своя отпечатък и да действа стратегически, но с тези темпове на нанасяне на щети е по-добре изобщо да не се произнася по темата.

Шестмесечният срок за край на процедурата по дългосрочния договор – до март месец 2023 година крие скрито послание или по-скоро разчет, че няма да може да бъде съставено правителство и така Радевите служебни правителства ще управляват до края на март 2023 година – тоест периода в който трябва да се избере доставчик на природен газ за следващите десет години – до 2034 година.

Уж служебен кабинет, а той човекът иска да захлеби с десет годишен договор. Стратегия щели да реализират?! Да напомня, служебните нямат никакви права да ангажират държавата и държавните компании с дългосрочни договори. По никакъв начин.

И как точно си мислят, че Газпром ще се яви на търг? Или пък която и да е компания от големите играчи и доставчици на газ.

Примерно азерите?

Но така е когато желанията силно надвишават възможностите, и когато нямаш понятие от газов пазар. Да, беше време когато пазарът беше на купувачите. При тази криза, саботажите на Газпром и стратосферните цени, вече се диктува от продавачите – недостиг на предлагането.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.