Разликата между Гейтс и въпросния наш милиардер

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Разликата между Гейтс и въпросния наш милиардерНа снимката супермилиардера Бил Гейтс се реди на опашка за хамбургери в Сиатъл. Няма охрана, няма привилегии, няма сепарета, няма специални бургери от мраморно месо от Япония.

И да отиде на Миконос, от любопитство, никога няма да влезе в новините. Скоро обяви, че ще раздаде парите си от Фонда само за благотворителност, инвестира в проекта със значение за човечеството. Оставя диря след себе си.

Тези дни гръмна новината за наш олигарх на Миконос, потрошил милиони и дал шейховски бакшиши. Бай Ганьо не е умрял, само е лустросан.

Направил си е парите, благодарение и на връзките си с властта. Не е като Гейтс да тръгне от гараж/условно/.

И това, че бил забавлявал 150 души „приятели“ – от тях, ако има трима истински приятели пак добре. Всичко друго е целесъобразност и бизнес. И политици, разбира се, защото на софратата на този олигарх има хора от всички партии. Нали скоро взе и пристанище. От неговата гледна точка тези пари са инвестиция в бъдещ бизнес.

Та думата ми е, колко български олигарси знаете, които имат ценностната система на Гейтс, живеят скромно и знаят цената на парите, за да не ги разпиляват във външна показност? Нямат охрана, не ползват привилегии и чака реда си.

България има толкова много каузи, в които може да се инвестира – образование, социални грижи, и т.н. Просто крещи за помощ и тези 3 милиона лева похарчени за една нощ за суета можеха да спасят нечий живот, или да решат някакъв проблем.

Самата проява е чалга, без стил. Да, той, стилът не е в размера на похарчените пари и показността, а в точно избрания и подходящ начин, време, място и вкус, с който се празнува. Наричат го „премиум“ живот, а той, в повечето случаи си е чиста коплексарщина и парвенющина.

Както казах Бай Ганьо, но лустросан, примерно във Версаче.

Та колко от тези български олигарси оставят след себе си диря, като тази на Евлоги и Христо Георгиеви, на Стийв Джобс. Припомниха ми и Шефкет Чападжиев.

Можеш да направиш от нискодуховния богат човек, но не можеш да вкараш духовност и стил в забогатял през властта.

Разликата между Гейтс и въпросния наш милиардер е, че Гейтс съзнателно и системно е работил през пазара за да направи богатството със съзнанието, че е смъртен, което приема с достойнство, и трябва да остави за следващите поколения. Така и държавата и обществото стават богати, защото натрупаното не се харчи за забавления и излишен лукс.

Не е само Гейтс и Джобс, такъв е оракулът от Омаха Уорън Бъфет, много са.

Нашите герои ги е страх от Края и бързат в този живот да консумират максималното.

Културата е и в бизнеса.

И слава богу че у нас има такива свестни богати и не толкова богати хора, които тихо и без шум поставят темелите на Нова България.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.