Ильо Ильов: Искам децата ни да се върнат в Стрелча

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Три години и половина депутатите мълчаха и ги нямаше никакви, сега се появиха и започнаха да обещават

Срещам се с кмета на община Стрелча в средата на май, малко след откриването на новата изложба в Историческия музей на града. Изоставяме за малко любопитните гости и видимо развълнуваните художници, за да си поговорим за младите хора в Стрелча, за ентусиазма, за мечтите и за розобера, естествено. Разменяме няколко думи и за политиците, но накратко, без излишни вълнения, напук на предизборната кампания.   Делничните проблеми за хората тук са други и далеч по-щекотливи – за колко ще им изкупуват розовия цвят и дали ще имат поминък и догодина.

Г-н Ильов, харесахте ли изложбата, която художниците представиха в Историческия музей на града?

Още на откриването казах, че досега не съм присъствал на такъв пленер. Благодарен съм на ентусиазма на Альона Петришка за това, че още от месец април имаше идея, която в края на краищата се реализира. От резултатите също съм изненадан – видях професионализъм. Не искам да споменавам някои отделни картини, но има много силни като качество на израза. Много са добри. Хората също са въодушевени от това, което видяха. Художниците, които направиха изложбата наистина го заслужават – най-голямата радост беше в техните очи. За мен най-голямото удоволствие е да видиш човек, който е доволен от това, което е направил. Смятам, че те ще го запомнят, ние в Стрелча също.

Община Стрелча подкрепи художниците, ще продължите ли да помагате на младите хора, които имат талант и искат да се занимават с изкуство?

Само преди дни имаше изложба на снимки от Стрелча. Продължаваме с всичко, което касае рекламата за града. Новият път на Стрелча е развитието на туризма, защото ние имаме прекрасни условия – въздух, вода, исторически дадености още от траките.

Разкажете ни повече за плановете на общината да възстанови Младежкия дом.

Младежкият дом досега беше в разруха. Той не е работил може би от 4 години, покривът беше повреден, таваните бяха паднали вътре, включително с осветлението. В момента имаме проект за 120 хил.лв, с който ще бъдат възстановени щетите. Това означава да се сменят напълно покривът и стените, следващата фаза е пълна възстановка. Този месец внесохме проект по Програмата за развитие на селските райони, който е за около 450 хил. евро. Парите са за пълното оборудване на Младежкия дом – ще се направят конферентни зали, зали за тихи игри, за шумни игри, за репетиции, за много неща. Това е даденост, която трябва да се разработи, да съществува и да може да събира хората.
На младите трябва да им се помага. Човек, каквато и идея да има трябва да се реализира. Имал съм и случаи, когато някой споделя някаква налудничава идея. Тя рано или късно може да си намери нишата, винаги идва момент, когато смесена с някоя друга става нещо прекрасно. Идеите трябва да се поддържат, независимо какви са. Ако не може да стане сега ще стане по-късно, но трябва.

Искате да смените целия съществуващ водопровод в града. Колко ще струва подмяната и от къде ще намерите парите?

За мен водопроводът е наистина важен – искам да “разровя” Стрелча, пък другият кмет да направи асфалта. Залагам на този проект, защото това са неща, които ще важат за години напред – пълна подмяна на водопровода, там където няма канализация да се изгради, изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и канализация за обратните води, отвеждащ колектор. Всичко ще струва над 53 млн.лв., очакваме финансиране по европроект.

Срещате ли проблеми от институциите, с които се налага да работите?

В момента покрай проектите, които внасяме работим с различни министерства. Мисля, че малко след Нова година имаше изказване на един от министрите, който каза, че не очаква такава активност от общините. Те трябва да знаят, че това е моментът за тези три-четири години да използваме възможността по всякакви проекти с европейски средства да се направи нещо ново за развитието на населените места. И това, че те са изненадани, не говори добре за тях. Ние трябва да си изпълним нашите задължения и те техните. Да прегледат проектите, там където сме сгрешили примерно, да покажат къде сме сбъркали. Не да ни го връщат, а да ни подадат ръка – да ни кажат тука сте сгрешили, даваме ви срок за еди колко си дни да отстраните тези неща и след това естествено, проектът да влезе, да бъде реализиран. От Стрелча сме пуснали над 20 проекта за около 70 млн.лв.

Сезонът на розобера вече започна и с него старите проблеми отново стават актуални. Какво стана с идеята градът да има собствена розоварна?

По неофициални данни в Стрелча има около 4000 декара розови градини и сме на първо място в България по производство на розов цвят. На територията на града има два розоварни, които са на частни лица.
Проблем е ниската изкупна цена на розовия цвят. Обикновено всеки иска да забогатее по някакъв начин. Не говоря за бедните хора, а за тези, които имат възможност за инвестиции. Примерно, един който е направил розоварна за преработка и сигурно, ако не е с негови пари е теглил някакъв заем. Нормално е да иска да си върне парите по-бързо и съответно ще трябва да сложи по-малка изкупна цена на цвета. Но когато от другата страна – тези, които са производители на розов цвят не им излезе сметката, те ще започнат да се отказват. Опасавям се, че може да дойде и такъв момент. Така този, който е теглил заем няма да може да си го върне. Има вариант да кандидатсваме за собствена розоварна със смесено участие – с европейски пари и с дялово участие на розопроизводителите. Европейските програми позволяват да се създаде някакво сдружение, което може спокойно да направи розоварна. Но се иска малко кураж и луди глави. Хората да повярват, че може да стане.

Колко от жителите на Стрелча отглеждат рози?

Почти всяко семейство, бих казал 80% през миналата година. Тази може някои и да се отказали и ще продължат да се отказват ако продължава така. Министерството на земеделието сбърка във връзка със субсидиите. На някой не му беше ясно, че гюлът не е временно растение, а дълготрайно, то е като овощната градина. В момента субсидии се дават за 5 декара. А едно семейство само повече от два декара не може да отгледа. Редно е да се направи така, че и за два декара да може да се получи някаква субсидия. Другото, което ще искаме е субсидия за предаден розов цвят.

В момента каква е изкупната цена на розовия цвят?

Миналата година беше на 1,70 – 1,80. Цената според мен, която е разумна е около 2,50, но понеже на преработвателите им се вижда много, и понеже едните без другите не могат, най-разумната цена е може би два лева. Тогава хората ще бъдат доволни, но как ще стане тази година не се знае.

Видях изоставени оранжерии. Защо не е потръгнал този бизнес?

Тях ги изостави миналата година през януари месец фирмата “Жасмин”. Тя дойде от Бургас, вложи някакви инвестиции вътре, но фалира и всичко се разруши. Сега чакаме наново тази година може би да започне по оранжериите да работи друга фирма.
Оранжерията е правена на базата на холандски лиценз. Доказано е, че Стрелча е едно от населените места, където има най-много слънчеви дни в годината. Пак казвам, всеки бизнесмен ако мисли да печели бързо ще загуби, трябва бавно и методично. Бързо забогателите бизнесмени не могат да издържат и фалират бързо.

Две предизоборни кампанни ще има това лято, какви са вашите очаквания?

Няма да участвам лично, няма да правя агитация за някаква партия, аз съм безпартиен. Длъжен съм само като кмет да осигуря реда, защото това е мое задължение по закон и ще положа всички усилия да го изпълня. Не мога да прогнозорам за резултатите, но виждам една голяма активност от всички народни избранници. Три години и половина мълчаха и ги нямаше никакви сега се появиха и започнаха да обещават. Народът е разочарован, няма какво да коментирам.

Бил сте военен дълго време, как решихте да се кандидатирате за кмет на Стрелча?

Аз не съм живял в Стрелча, но съм роден тук. Бивш военен съм и 35 години дадох на армията. Винаги съм си мечтал, когато дойде моето време за пенсиониране да се върна в моя роден край. За мен Стрелча винаги беше много силно и свято място. И когато дойде този момент аз се прибрах, поживях една година, видях, че някои неща не вървят и се амбицирах. Мисля че имам сили и каквото мога ще дам. Това ми е първи мандат, може и последен да е, защото аз не се боря за власт. Искам нещо да се промени в Стрелча, децата ни да се върнат тук, така както аз се върнах.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.