Картини и усмивки от Стрелча

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тази година емоциите около началото на розобера в Стрелча съвпаднаха с пленера, посветен на подбалканското градче.  

С песни на стрелчанската фолклорна група и кратко слово от кмета на община Стрелча Ильо Ильов в събота бе открита изложбата на гостуващите художници.
Любопитни жители на Стрелча и туристи първи разгледаха платната на творците, изложени в Историческия музей на града.

В пленера, който продължи от 1 до 16 май участваха Альона Петришка, Гергана Минкова, Петя Денева, Златена Михайлова, Снежана Живкова, Жени Тодорова, Цветанка Иванчева и Ясен Иванчев. Част от творбите им бяха подарени на музея.  

Художниците провокираха любопитството на местните хора още докато рисуваха и обикаляха из Стрелча. 

Напъпилите рози, запазената старинна архитектура на града, усещането за завръщането към миналото и природата, притихналите улици и кучето пред дворната порта са само щрихи от изложбата, която спечели сърцата и усмивките на посетителите.

В платната има много повече емоции, спомени, въпроси и цветни размисли, отколкото може да се опише с думи. В Стрелча времето тече кротко, по-замислено и съзерцателно. На подобно място е много по-лесно да погледнеш отвъд дребнавите делници на шумния град, да се взреш по-смело в страховете си, да повярваш в мечтите си, да си спомниш за корените и да обещаеш да се върнеш отново.

Ако някой се чуди с какво тази експозиция е по-различна от останалите изложби в столицата, например, ще ви кажа веднага – с емоциите! Откриването се превърна в малък празник за жителите, защото в Стрелча не всеки ден има подобни събития. Художниците, въпреки че не за първи път се представят пред публика, бяха не по-малко развълнувани.

Няма да “удавям” в повече думи картините, защото най-добре е да ги видите и съпреживеете на място!

Експозицията може да бъде разгледана до края на месеца. Повече информация за придвижването до Стрелча и къде може да отседнете там ще намерите в една от темите във форума на групата във Фейсбук. Групата се казва – “Пленер “Стрелча”, намира се в “Забавления и изкуства”.
Снимки от изложбата, приготовленията и художниците вече са качени в групата и също могат да бъдат разгледани.

Във www.forumat-bg.com очаквайте скоро и разговор с кмета на Стрелча. От него ще научите повече за плановете на общината да възстанови Младежкия дом, който по-често да приютява подобни прояви.

 Едно е сигурно – пленерът и откритата изложба ще са само началото на редица културни събития в Стрелча.

“Зад кадър” около гостуването на художниците в града останаха много емоции и красиви моменти.

Пленерът (с мъдрата подкрепа на домашното вино)  вдъхнови участниците за нови по-смели творчески идеи. Скоро в града ще бъде направена първата копка на метрото, а на откриването ще бъдат поканени Motorhead .

Стрелча е кученцето, което художниците осиновиха. То е намерено съвсем случайно от Женя, малко след като деца са опитали да го изоставят. В момента се намира в София и всички се надяваме,че вече се чувства по-добре.

Очакваме ви в Стрелча! А утре – интервюто с местния кмет!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.