Енигмата наречена Русия – а сега накъде?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владимир ПутинСама по себе си Русия винаги е представлявала една загадка за всички наблюдатели независимо от времето и хората които са на власт там. След като поредният президентски мандат на Путин беше узаконен, всички се питат – А сега накъде. Улицата в лицето на опозицията се опитва да надигне глас срещу наложеното статукво. Тя обаче е нееднородна по състав, и единственото, което я обединява е каузата „анти Путин”. Според Горбачов заради натиска от улицата пред Путин няма друг път освен да тръгне към реформиране на системата. В интервю за Евронюз той заяви, че Путин трябва да се промени.

Основният въпрос, който сега стои на дневен ред е, дали Путин е готов д тръгне по пътя на либерализацията на страната и постепенно налагане на демократични ценности или Русия е генетично обременена да бъде управлявана авторитарно. На някои актуални въпроси се опитаха да отговорят специалистите историци, занимаващи се с проблемите на съвременна Русия на проведената в Софийския университет конференция на тема „Президентските избори, Русия,Quo Vadis…”. Те имаха възможност да дискутират по различни аспекти на съвременните проблеми на Русия – засягащи политическата ситуация в момента, информационната война срещу Путин, отношението на САЩ към провелите се преди дни президентски избори, подкрепата на висшия клир за Путин, средната класа и редица други. Изключителен интерес предизвика лекцията на проф. Кирил Шопов, който засегна една непозната за широката общественост тема за съществуването на една по-различна опозиционна група от интелектуалци, чийто възгледи са много по-консервативни в сравнение с тези на протестиращите по улиците хора настояващи за либерализация на обществото. Това са група интелектуалци около политолога Сергей Кургинян, които остават недостатъчно добре познати за нас, тъй като по родните медии основно се говори за либералната опозиция около Немцов, Навални и другите настояващи за въвеждане на демократично управление и оттеглянето на Путин от властта.

 

 

 

Руснаците са станали по-малко бедни

 

Според изнесената от доцент Иляна Марчева информация от най-новото социологическо проучване проведено в Русия се оказва, че за последните 10 години се наблюдава трайно намаляване на бедността в страната. Ако през 2001 година за 22% от руснаците е могло да се каже, че живеят бедно, то през 2011 година това се отнася само за около 6% от населението. Данните на руската статистика показват, че 53% от населението живее с доходи до 1500 рубли месечно, което се равнява на около 500 долара, а 83% се обявяват за средна класа. Към 2011 година броят на руснаците, които живеят под прага на бедността е достигнал 20,1 милиона души. Над 43 процента пък са онези живеещи с доходи между 1500 и 3000 рубли месечно.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.