Паневритмия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 

Ако между 1 и 22 август посетите района на Седемте езера в Рила планина, може да видите красивото и впечатляващо събитие изпълнение на Паневритмията. На 19 и 20 август гледката е наистина грандиозна, защото в тези дни хора от България и от цял свят се събират на обширното високото плато до петото рилско езеро, за да проведат заедно Паневритмия. Много от присъстващите пристигат дни или седмици по-рано в планината и отсядат на палатков лагер, в който любовта и уважението към природата и подържането на чистотата ù е традиция.   

Външно Паневритмията представлява ритмична музикална гимнастика, която прилича на танц и се практикува на открито в естествена природна среда. Изпълнява се в кръг по двойки, които се движат под съпровода на специално създадени за тези упражнения музика и песни. Паневритмията свързва в едно благотворното въздействие на физическото движение, музиката, словото и пълноценната връзка с природата. Особеното тук е, че тези компоненти са съчетани по начин, чрез който се постига пълно съответствие, единодействие и резонанс между движение, музика и идея. Благодарение на това ефектът от тези упражнения е забележителен, макар че се постига със сравнително малко усилия.

Паневритмията представлява уникална система от упражнения, създадена преди около 70 години в България. Неин автор е философът и мъдрецът Петър Дънов (познат и с духовното име Беинса Дуно). Той казва: “Природата обича с най-малки усилия да добие големи постижения. Движенията на Паневритмията са разумни. Те са взети от природата и са в хармония с космичния ритъм.”

Думата Паневритмия означава “велика всемирна хармония на движението”. В цялата природа явленията се извършват ритмично и в пълен синхрон, което е израз на Разумността и Висшата хармония, която цари във вселената. Цялата вселена и ние като част от нея сме изтъкани от ритъм и хармония, когато сме здрави. Паневритмията е съобразена  с природния годишен цикъл и с денонощния ритъм: тя се изпълнява след изгрев слънце до обяд, в периода от пролетното до есенното равноденствие. Тогава енергиите, идващи от слънцето, имат най-благотворен ефект върху земния организъм.

Учителят Петър Дънов казва:

 “Всички движения в природата, които имат разумен подтик, са музикални. Има една хармония и ритъм в цялото битие. Целият Космос е проникнат от музика и движение, съчетани в едно цяло. Това именно е Паневритмията.”

Паневритмията е създадена така, че да бъде универсална и всеки да намери в нея онова, което съответства на равнището и нагласата му. Детето ще се научи на пластика и красиви движения, ще развива съзнанието си спокойно и хармонично; философът ще търси и намира всемирните закони, обосноваващи движенията; болният ще усеща как в него се вливат нова сила и здраве.

Движенията на Паневритмията тренират физическото тяло и развиват волята, изграждат правилна стойка и навик за хармонични движения. Душата се отваря чрез красотата на музиката и поетичните образи на Паневритмията, които говорят с нейния език. Текстът на стиховете извиква за живот архетипните образи и символи, отпечатани дълбоко в света на душата. От тях струи радост и възторг пред чудото на живота и красотата на природата. Умът се успокоява и се издига над трескавия ритъм на ежедневието към един свят, в който цари хармония.

Енергийното тяло се привежда в състояние на равновесие, тъй като по време на Паневритмията се създават условия слънчевите и земните енергии да протичат свободно и равномерно през него. Ритмичните, плавни движения позволяват на природните енергии да текат в тялото, следвайки естествения си ритъм.

Автори на статията: Людмила Червенкова и д-р Светла Балтова< >< ><–>

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.