Клет облъчен народец

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
162

Общинското образование трябва да е социална услуга, а не безплатен луксЕто как се оказах неволно в ролята на адвокат на една практика, на която принципно съм противник (ниските студентски такси като цяло и освобождаването напълно от семестриални такси за някои специалности, което отскоро стана по-масово)…

Написах на две-три места един положителен коментар за управлението на проф. Герджиков в Софийски Университет. Накратко споделих, че материалната база се обновява, задълженията се погасяват, заплатите се увеличиха значително, бяха изгонени немалко наематели на помещения, които плащаха прекалено скромни наеми, след много мъка се разреши казуса с обезщетението на „Шипка 6“ и като цяло ръководи университета така, че да се търсят консенсуси и да има разбирателство между факултетите. Това видях аз, това показаха и резултатите от гласуванията при преизбирането му.

О, каква грешка е да напишеш такова нещо на погрешно място!

Веднага ме нападнаха едни лели, които ми се присмиват и с обидни думи ме учат колко съм сляп и как нищо не разбирам от нищо. Най-активни и най-агресивни обаче са от „младия комсомол“. По-конкретно една мама, която се гордее с детето си и гнети по злия ректор, защото той (казва тя) нямал деца, се опита да ме попилее със следното слово:

А, защо студентите напускат??? Заслугата му е, че направи непосилни такси на студентите. Какво е това държавно обучение, а извиват ръцете на бедните родители. Богатите българи, включително и мутрите си изпращат децата в чужбина.

Хлъц. Тази бедна душица написа точно това точно по времето, в което за първи път Софийски Университет поставя рекордно много освободени от такси (0 лева на семестър!!!) специалности и то именно благодарение на лобиране на проф. Герджиков като водеща фигура и колегите му ректори това да се случи. Нека съм конкретен:

43 бакалавърски специалности редовно обучение са освободени от такса
25 бакалавърски програми задочно обучение са освободени от такса
22 магистърски НАПРАВЛЕНИЯ (всяко може да е с по няколко програми) редовно обучение са освободени от такса
21 магистърски НАПРАВЛЕНИЯ задочно обучение са освободени от такса

И не, това не са само „мъртви специалности, които никой не иска да запише“. Включват и такива като Математика и Информатика, в която традиционно плановия прием се извършва добре! И не само.

Клет облъчен народец.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.