С българската „Бре, воденичарю“ откриха 1-ия Международен културен фестивал на розата в Китай

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

С българската „Бре, воденичарю“ откриха 1-ия Международен културен фестивал на розата в КитайНародни певици от АМТИИ извисиха ангелски гласове в тропическия рай Саня, хорце зад тях тропаха китайци
„Бре, воденичарю“! С тази закачлива българска народна песен Яница Стаменова и Василена Василева откриха „1-ия Международен културен фестивал на розата“ в гр. Саня, остров Хайнан, съобщи за медиите Катя Стайкова, директор на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

На сцената зад студентките от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ /АМТИИ/ весело българско хорце тропаха китайци от Провинциалния състав за песни и танци на Хайнан. Общинската управа на Саня организира празника на розата от 9 до 13 април в райския тропически остров, една от най-популярните ваканционни дестинации за азиатските и европейските туристи. Фестивалът бе съпътстван с много дейности на розова тематика, нещо повече – българската културна изложба и изпълненията на български фолклорни песни и хора бяха акцентите на събитието. Яница и Василена предизвикаха буквално фурор сред посетителите, интервю с прекрасните български момичета направи Sanya Media and Film Group и видеото беше публикувано на местната социална медийна платформа в Саня „GO SANYA“ – Sanya International Communication Center. 40-секундният филм е качен и във Фейсбук профила на АМТИИ.

Временно управляващият българското посолство в Пекин г-н Ивайло Йорданов в речта си на официалната церемония покани китайски туристи в България на предстоящите фестивали на розата в Карлово и Казанлък. Той се обърна и към предприемачите от Поднебесната империя като посочи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация.

„Нашето изпълнение зарадва над 1 000-та присъстващи на официалната церемония. Представители на различни държави и посетители непрекъснато искаха да се снимат с нас“, впечатлена от предизвикания интерес е Василена. Талантливото момиче изучава 2-ра година „Изпълнителско изкуство – народно пеене“ в пловдивската арт академия. Преди това е завършила народно пеене в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – град Котел. В момента е изпълнител в Академичния народен хор при АМТИИ.

Яница сподели, че във фестивалните дни са изнесли няколко кратки програми като освен да пеят са танцували и хора, характерни за различните фолклорни области на България. „По време на нашите изпълнения идваха много туристи, които играеха заедно с нас и много ни се възхищаваха. Изпяхме песни от различните фолклорни области, като повечето от тях бяха бързи и хороводни“, допълва младото дарование. Яница е 4-та година в специалността „Дирижиране на народни състави“ в пловдивската арт академия. Преди да постъпи в АМТИИ е изучавала народно пеене в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента пее в Академичния народен хор при АМТИИ и във Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Момичетата имаха и специална фотосесия с г-жа Ян Ин /Yang Ying/, председател на Yalong Bay International Rose Valley в Хайнан. Най-големият розов парк в Азия – китайската Розова долина, е едно от предпочитаните места за заснемане на сватбени снимки.

„Успешното представяне на българската култура в този тропически рай се случи благодарение на нашия колега, г-н Чангцинг Джанг /Zhang Changqing/, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак“, обясни г-жа Стайкова. „През есента на 2021 г. инициирах среща между двамата, за да коментираме как съвместно да промотираме България. Също и как младите таланти в Поднебесната империя да научат за възможностите за обучение в арт академията, която е била и е в момента Алма Матер за десетки китайски изпълнители. Веднага след като стана възможно да се пътува в Китай без ограниченията на пандемията г-н Джанг пристигна в България с конкретна покана – таланти от АМТИИ да участват на 1-ия Международен културен фестивал на розата в Китай. Проф. Шекерджиева-Новак буквално за минути организира среща с двете момичета, което силно впечатли китайския ми колега. Такава експедитивност и резултатност не са често срещани. След като получи съгласието на младите певици г-н Джанг организира едномесечния престой на Яница и Василена в Поднебесната империя като пое всички разходи – транспортни, за нощувка и храна и им осигури изключително добро възнаграждение“, допълва Стайкова. Тя припомня, че г-н Чангцинг Джанг е един от големите приятели на България, който дари по време на коронавирусната пандемия хиляди предпазни маски и безконтактни инфрачервени термометри. Бизнесменът е известен и като най-големия вносител на български вина и розови продукти в Китай. Г-жа Стайкова е признателна на служителите в китайското посолство в София, които са съдействали за бързото издаване на визите за двете студентки от АМТИИ.

Снимките и видеото са предоставени от Sanya Media and Film Group.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.