Кой е най-подходящият таблет за мен?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кой е най-подходящият таблет за мен?Онзи от вас, който иска да си подари за Коледа таблет, ще бъде изправен пред решаването на трудна задача. Коя операционна система да използва? От таблет с каква памет има нужда? Колко важни са LTE (стандарт за мобилна комуникация от четвърто поколение 4G)? Този текст може да е полезен за всеки, който е решил да вземе за подарък таблет. Мнозина потребители трудно могат да вземат решение върху какъв модел да спрат избора си. Ако подобно решение трябваше да дойде преди година или две, то тогава изборът беше ясен – iPAD. Продуктът на Aple беше без конкуренция на пазара, а лошите модели на останалите технологични компании трудно можеха да застрашат лидерската му позиция. 

Сега обаче не е така. Има богат избор от таблети, които могат да се разглеждат като алтернативи на пазарния лидер в бранша. Заедно с дузината таблети, базирани на Android и частично предлагани от Google, на пазара могат да се намерят и такива, използващи  Windows 8 и обединяващи в едно таблет и ноутбук. Те също се характеризират с обичайния въртящ се дисплей и възможност да се включва клавиатура. Отговорите на някои въпроси като тези по-долу могат да направят по-лесно решението затова към какъв таблет да се насочим.

 

Колко голям да е таблета?

 

Най-важният въпрос, който трябва да намери отговор преди да се ориентираме към някой таблет е дали да изберем такъв с диагонал на екрана от 7 цола (17,78 сантиметра) или от 10 цола (15,4 сантиметра). От избора зависи върху таблет от каква ценова група и с какви възможности ще се насочим. Ако един добър – инчов таблет Google Nexus 7 вече струва към 200 евро, то 10-инчовият ще бъде двойно по-скъп. При iPad на Aple няма драстична разлика в цените. На достъпна цена от 174 евро е например Amazon Kinle Fire. Недостатък при него е доста малката памет от 8 ГБ. Вариант на този модел таблет поддържащ HD ще излезе с 40 евро повече. Той предлага доста по-добър дисплей и двойно повече памет.

Основна разлика от функционално значение между таблетите със 7 цола и 10 цола дисплей е, че с оглед на големината първият е по-удобен за употреба, четене на книги, сърфиране и писане на имейли. Гледането на видео и игрите също вървят добре. За обработването на текст обаче виртуалните клавиатури са доста малки, а при обработването на снимки ограничените дисплеи не предлагат всички детайли. При музицирането дразнят онези приложения, които са свързани със виртуалната клавиатура. За тази цел по-добре е да се изберат дисплеите с по-големи екрани.

 

Какви са предимствата на „дисплей – ретина”?

 

От трето поколение таблети на iPad все повече се налагат така наречените „дисплей-ретина”. Те представляват дисплеи с много висока резолюция. Докато при един iPad от по-ниско поколение дисплеят може да  е с резолюция от 1024 x 768 пиксела, то при iPad 3 и 4 дисплеите са вече с резолюция от 2048 x 1536 пиксела. Тъй като пикселите са доста малки, те не могат да бъдат видими с просто око. Буквите изглеждат по-остри, снимките и видеата показват повече детайли, а филмите могат да се гледат на Full HD.

Разликите между тези дисплеи и обикновения са осезаеми и този, който поне веднъж е използвал таблет с дисплей с висока резолюция, трудно може да се откаже от него. Apple не е единственият производител, който предлага таблети с подобни дисплеи. Asus предлага модел Transformer Pad с резолюция 1920 x 1200 пиксела, а Googles Nexus 10 се предлага с резолюция на екрана от 2560 x 1600 пиксела. Това е дори по-висока резолюция от тази на iPad. Значи: дисплеи с по-висока резолюция предлагат таблетите с диагонал от 10 цола.

 

От каква памет имам нужда?

 

Решението за това таблет с каква памет ще изберем също оказва влияние върху цената. При Apple например за удвояване на паметта всеки потребител трябва да заплати 100 евро. Това означава, че един iPad със 32 ГБ е със 100 евро по-скъп в сравнение с този, който има памет от 16ГБ. При Google Nexus 10 важи същият принцип. Моделът на Samsung със памет от 32 ГБ е с 40 евро по-скъп в сравнение с модела с 16 ГБ памет. Размерът на паметта зависи от това, за какво ще се използва таблетът. Този потребител, който иска да си качи в таблета повече филми и музика има нужда дори от таблет със 64ГБ памет. Потребители които ще използват таблета си предимно вкъщи, могат да се насочат към таблет и със 16 ГБ памет. Това е напълно достатъчно за десетките приложения, малко музика и видео и може би един филм. Който обаче не се чувства сигурен може да избере таблет с памет от 32 ГБ.

 

Може ли да се слага допълнително памет?

 

Ако някой ден вътрешната памет се окаже все пак недостатъчна, е добре таблетът да предлага възможност за добавяне на нова такава. Срещу 20 или 25 евро потребителят може да си осигури micro SD карта с още 32ГБ например.

Някои производители като Apple обаче не предлагат подобна възможност.

Повечето производители предлагат таблети, които комбинират вградена и онлайн памет. При Apple всеки потребител може да получи до 5 ГБ iCloud – памет, а при Samsung 50 ГБ със срок на ползване от една година. Алтернатива за допълнителна онлайн памет предлагат различните безплатни предложения в мрежата. Берлинската компания Strato AG например дава на всеки до 5 ГБ свободно място в интернет. Те предлагат практичното и безплатно приложение Hidrive- достъпно за iOS, Android и Windows Phone 7.

 

Колко необходими са UMTS, HSPA, LTE и 3G?

 

Подобно на таблетите с повече памет, и тук потребителите трябва да се бръкнат повече в джобовете, ако искат да притежават устройство, което да поддържа UMTS, HSPA, LTE или 3G. Докато връзка с Wi-Fi предлагат всички модели, което дава възможност за достъп до частната безжична мрежа вкъщи, тази на работа или когато сме на път.

Тези обаче, които искат да са в интернет когато се намират и извън тези пространства, да сърфират или пишат имейли имат нужда от връзка към мобилните мрежи. Всеки производител предлага устройства за достъп до 3G, 4G, UMTS, LTE или Cellular. Трябва да се вземе под внимание, че за да има достъп до мобилните мрежи, потребителят трябва да използва SIM карта. Използването на такава обаче означава допълнително разходи в зависимост от тарифите на различните мобилни оператори.

 

Къде са най-добрите приложения?

 

Големите производители се надпреварват да обявяват кой колко приложения има в своя така наречен „магазин”. Тук поне според официалната информация Aple е лидер, тъй като предлага 270000 приложения за своите iPad. Google не дава информация за точния брой на приложенията достъпни в неговия маркет Google Play, а за Microsoft се знае, че за устройствата работещи на Windows 8 има към  20 000 приложения. 

 

iPad, Android или Windows 8?

 

Най-трудния въпрос остава за края. Предимствата и недостатъците на трите операционни системи ще опишем по-долу.

iOS (iPad)

–          висококачествен хардуер +

–          лесно обслужване +

–          регулярно обновяване на софтуера +

–          по-добър дисплей за трето и четвърто поколение  +

–          всеобхватно оборудване +

–          голям избор от приложения +

–          добра съвместимост с онлайн магазините за музика, филми и  приложения +

–          затворена система –

–          невъзможност за разширяване –

–          висока цена –

Android

–          голям избор +

–          отчасти по-достъпна цена +

–          множество операционни системи +

–          възможност за разширяване на хардуера +

–          възможност за използване на приложения от различни източници +

–          голяма разлика в качеството –

–          ъпдейта на операционната система идва със закъснение –

–          малка част от таблетите оптимизират приложенията си –

Windows 8 / Windows RT

–          съвместимост между таблет и компютър +

–          съвместимост със стандартния софтуер на Windows 8 +

–          хардуера може да се разширява в повечето случаи +

–          използва софтуер от различни източници +

–          голяма разлика в качеството –

–          разлики между Windows 8 и Windows RT –

–          отчасти висока цена –

 

 

Матиас Кремп

„Дер Шпигел”

Превод: Мартин Иванов

 

 

PS: Когато става дума за българския пазар на тези уреди, поради факта, че голяма част са произведени в различни страни от Южна Азия, трябва да се има пред вид и това, дали таблетът, който избираме има възможност да използва приложения от официалните маркети на съответните разработчици, чиято система използват. За таблетите с Android това е Google Play. Някои от производителите обаче предпочитат да не си платят лиценза за ползване в случая на Google Play. Тогава трябва да се търсят алтернативни магазини в интернет, които предлагат тези приложения като Apk Brain Market и други. Има и сайтове, които ви позволяват да свалите приложенията първо на настолния компютър и след това да ги качите на таблета. При някои от тях като Torr Apk могат да се свалят до пет приложения на час.  

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.