31-годишният фермер Девин Шомейкър превръща една идея в реалност, засаждайки своето лозе на покрива на една кооперация не другаде, а в прочутия нюйоркски квартал Бруклин.
Там той започва да отглежда френски винени сортове грозде като Мерло, Каберне и Малбек за първото местно вино, което скоро трябва да се появи в търговската мрежа.
„Идеята ми дойде точно тук, където живея – в Бруклин. Завърших лозаровинарство и реших да приложа на практика това, което съм научил“, казва за АФП младият винопроизводител.
С това той иска да допринесе за развитието на урбанистичната икономика и да създаде едно лозе в градски условия. Стопанството на покрива носи името Rooftop Reds. За създаването му Девин получава помощ от брат си и свой приятел. Лозовите насаждения, от които трябва да се произведе грозде за около 300 бутилки вино, растат в специални саксии.
„Мисля, че да отглеждаш лозе в неестествена среда си има своите недостатъци, но това не означава, че от полученото грозде не може да се направи вино, защото докато насажденията се развиват нормално, всичко е добре“, смята сомелиерката Тали Далбаха. Все пак, любителите на виното трябва да изчакат още малко, преди да видят първите бутилки вино от лозето на Девин, защото първата реколта от грозде се планира за 2017 година.
по материали на АФП
Снимка: АФП