Едно необичайно кулинарно преживяване с Wild & Root

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Линда Лециус предлага неповторимо кулинарно изживяване с вегетарианска хранаБерлинската агенция Wild & Root предлага на желаещите не само да похапнат заедно, но и да приготвят съвместно всички ястия и така да преживеят едно необичайно кулинарно пътешествие. Как ви се струва да похапвате, например със ръце вързани за тези на съседа ви, или с вързани очи?

Линда Лециус е решила да изненада по този начин гостите си по време на една специална вечеря в градините на францисканския манастир Кюриц, намиращ се на северозапад от Берлин. За мнозина от посетителите вечерята е доста по-различна отколкото в някой ресторант, защото Линда е превърнала храната в едно истинско преживяване.

 

„Гостите имат възможност да приготвят всичко сами, да сядат заедно на масата и да се хранят съвместно, и всичко се върти около това на масата да се създаде едно общество“, казва Линда. Всяко събитие, подготвяно и аранжирано от нейната агенция Wild & Root, изглежда по различен начин, но хранителните продукти винаги са типични за съответния регион. В случая избира само „щастливи“ зеленчуци от региона на Бранденбург, а кухнята предложена край манастирските градини е основно вегетарианска и всичко се върти около ядливи цветя, които не само изглеждат добре, но и са вкусни.

 

Салата с боб,горски плодове,аспержа и мента, поръсена с цветове на севия „Просто съобразяваме продуктите със сезона. Сега, например, за да овкусим доматите и моцарелата добавяме босилек, който е полезен при главоболие. Искаме да поставим акцент върху това, което расте пред вратата ни, имаме потенциал да го отглеждаме и да го предлагаме на хората, като вдъхновяваме тяхната кулинарна креативност“, разказва Линда.

 

Тези растения, и то био, се отглеждат например в градината на Кристоф Лензен. Двамата се запознали на пазара в берлинския квартал Кройцберг, където Кристоф продава своите култивирани цветя. Неговото стопанство за цветя е сертифицирано за биологично производство, ето защо голяма част от цветята, които отглежда са ядливи.

 

Цветната градина на Кристоф„Не използваме никакви химикали, или пестициди – например при борба с листни въшки или червеи“, казва флористът. Обикновено той не вкусва цветята си, а ги прави на букети, или пък създава бижута от цветя. Растенията, като синя метличина според Линда спомагат при храносмилането, а невена – за кожата. Цветовете на савията също се оказват ядливи и на вкус наподобяват на обичайните растения. „Те обаче придават един по-интензивен вкус на храната, докато невена или синята метличина се използват по-скоро като украса“, пояснява Линда. По време на събитието в градините на манастира Кюриц, невенът например се добавя като украса на картофеното пюре, диви хризантеми пък се смесват с карпачо от Шампиньон. В менюто са включени още хлебчета с цветя, а върху салата с боб, горски плодове, аспержи и мента Линда поръсва с цветове на севия.

 

Гостите са впечатлени от подобно разнообразие на ястията. Някои споделят, че са очаровани от задружността, която цари на масата, или, че им доставя удоволствие да се запознаят с нови хора. „На мен ми доставя удоволствие, че мога да се запозная с нови хора, а освен това храната е уникална“, казва един от гостите на Линда. Вегетарианската вечеря на Линда е впечатляваща и тя се радва, че вижда колко щастливи са хората на масата от кулинарното изживяване, което им е предложила.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки:“Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.