Start Up :Белгийска църква привлича вярващите с крафт бира

0

След старта на производството на крафт бира, бъдещето на храма Света Катерина изглежда по-светлоНе малко са примерите за това, как в днешно време все повече църкви изпитват недостиг на средства заради отлива на вярващите. В подобно положение е и храмът Св. Катерина в Брюксел, който за дълго оставал затворен поради липсата на вярващи, а заради недостиг на средства започнал дори да се руши. Така било докато не дошъл младият свещеник Жерами Шауб , решил да промени нещата с помощта на един стартъп за производство на крафт бира.

 

Пивото създава стартирала наскоро компания, находяща се в близост до храма. „Когато почуках за пръв път на вратата им, те бяха учудени. Аз също имах известни колебания да се захващам с нещо подобно, но си казах, че трябва да се получи“, разказва одисеята си младият свещеник. Така храмът започнал да произвежда крафт бира, носеща името „Санкт Кат“, в кооперация с местната компания Brussels Bier Project. По негова поръчка били произведени 17 хил. литра бира по съвместно разработена рецепта.

Давид Сантос„Изпробвахме много видове бира докато разберем на каква точно да се спрем. Избрахме да се специализираме в производството на типично белгийска бира, но с използване на модерна техника и съставки, непознати за нас белгийците“, казва Давид Сантос от Brussels Bier Project. Новото производство е на пазара от началото на октомври и количествата вече са почти разпродадени. Останали са само по-малко от 600 бутилки. Явно сътрудничеството между църквата и пивоварите дава доста ползотворни резултати.

 

„Намирам го за гениално, защото така чудесно се допълват два иначе различни свята. Смятам, че е уникално да се произвежда бира с марката на дадена църква. Това показва, че бирата винаги остава актуална, а църквата има принос за това“, продължава свещенослужителят. Успехът на начинанието е толкова зашеметяващ, че бирата „Санкт Кат“ намира пазари чак в Малта и Япония. Голяма част от нея обаче се изпива по баровете и ресторантите в едноименното предградие на белгийската столица.

„Санкт Кат” намира добър прием дори в Малта и ЯпонияЗа доставката на пивото се грижи лично Жерами Шауб. Тя е доста търсена от клиентите на ресторанта на пивоварната компания. Предимството на Брюксел е, че в града живеят много младежи от най-различни страни, често нямащи нищо общо с църквата. „Малко е горчива, но все пак е вкусна и ми харесва цвета й“, казва една клиентка. „Не ходя често на църква, но идеята ми харесва“, споделя друг. Повечето определят идеята като чудесна и иновативна. „Тя показва, че църквата е отворена към нови неща“, споделя едно момиче.

 

За Жерами Шауб проектът носи не само финансови средства за храма, но и така нужната динамика на църковната общностПечалбата от продажбата на „Сант Кат“ влиза директно в касат а на храма и се събира за предстоящия спешен ремонт на църквата. За Жерами Шауб обаче най-важното е не материалното, а това църквата отново да намери своето място в живота на хората. „Естествено ще продължим проекта, дори и да не печелим нищо, защото ни носи така необходимата динамика, защото бирата е част от обществото, а тя се пие с приятели“, казва той. Признава, че колкото и да са малки постъпленията от продажбата на бирата, те ще са в помощ за поддръжката на храма. „Не можем да ремонтираме всичко из основи, защото не продаваме шампанско“, допълва Жерами. Ефектът обаче е видим по време на неделната служба, на която идват все повече хора. Междувременно, с част от средствата свещеникът планира да осигури отоплението на храма през зимните месеци. Службата разбира се приключва с вино, както е според канона, но всеки дошъл на нея може да си закупи крафт бира пред църквата. Мнозина си вземат за вкъщи, а докато търговията върви Жереми е убеден, че и храмът ще го бъде.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.