България е богата на ресурси, които просто не ползва

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

България е богата на ресурси, които просто не ползваЗаформя се поредната драма, която засяга цял икономически сектор – от добива на дървесина до производството на строителни конструкции, хартия и мебели. Цената на базовата суровина в България е изключително висока, въпреки че данните за глобалните пазари показват обратното. Как стана така?

Аз първо се сещам за страничните ефекти от енергийната криза – правителството направи всичко възможно да осигури дърва за огрев за населението като през декември се хвалеше, че цялата дърводобивна индустрия била впрегната в това. Дървата все пак винаги са били основен инструмент за купуване на избиратели в България.

Според браншовите организации има и други причини:

„До проблема се стигна заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина – заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч – тази, която прочиства дърветата, помага им да се развиват и се случва само след съгласуване и одобрение с компетентните органи. Резултатът е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината. Отделно в България не се оползотворява т. нар. прираст в горите, който у нас се използва едва на 50%, а средно в Европа над 75 на сто. От бранша настояват за отпадане на тези ограничения.“

Последното е напълно вярно и отново показва, че България е богата на ресурси, които просто не ползва. Не, защото не може, а защото някой не иска…

Разбира се, накрая го отнасят относително бедните хора в регионите, които са силно зависими от този бизнес. За тях просто няма да има нито работа, нито адекватни доходи.

Това е положението.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.