Всичко в излишък е евтино!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Рашид РашидВсичко в излишък е евтино!

Всичко е недостиг е скъпо.

Няма вятър, няма слънце – космически цени!

Има вятър, има слънце – нулеви цени.

ВЕИ на пазарен принцип не може да съществува, защото именно създава много голяма несигурност и непостоянството в наличността, дава голямо предимство на фосилните горива и ядрената енергия.

Да, ВЕИ дава голямо предимство на други видове източници. Не се обърках.

Като включим в уравнението, че ВЕИ вече привличат (регулирано) повече инвестиции от фосилните горива, предимството на фосилните горива се увеличава като никога досега!

А лошата новина е, че ВЕИ, за разлика от АЕЦ например, нямат потенциала (поради липса на съхранение) да изместят ТЕЦ, АЕЦ или ВЕЦ. Така че по дизайн ВЕИ измества ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ само в определени часове от денонощието, но винаги има нужда от допълнителни неВЕИ мощности.

Така ще е до решаване на проблема със съхранението.

И нека да кажа, че този проблем съществува и за АЕЦ, но при него проблемът не е недостиг, а липса на възможност бързо да се намали мощността, така че да в съответствие с потреблението. И затова енергетиците са имали нуждата от ПАВЕЦ, че през нощта енергията от АЕЦ няма кой да я ползва.

Решения за повече ВЕИ има и те са свързани с повече ПАВЕЦ. В същото време световната тенденция в консервационната биология е разрушаване на всякакви стени на язовири. Има сериозен сблъсък между ВЕИ и опазване на природата. Но и повече ПАВЕЦ ще означава да направим избор между АЕЦ и ВЕИ в един момент, защото и двата източника имат излишна енергия, която никой не желае, освен ПАВЕЦ и подобни.

Теоретично ВЕИ и АЕЦ могат да работят в синхрон, ПАВЕЦ ще се зарежда през деня от ВЕИ, а вечер от АЕЦ, като в този вариант ще произвежда енергия постоянно. Но и това няма да успее напълно да доведе до закриване на ТЕЦ, защото зимата проблемът продължава да е налице, а и лятото понякога няма слънце и вятър, така че ТЕЦ ще трябва да чака в готовност с целия си персонал постоянно.

Или накратко: ВЕИ може да доведе до намаляване на емисиите на СО2, но не и на цената на енергията.

 

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.