Простотията на българите…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
11

Простотията на българите...Фестивал на кравите! За него се събират хиляди туристи.
Не у нас. В градчето Мартини. В кантон Вале, Швейцария!
Градчето е пръснато по долината, между къщите по зелените поляни пасат крави. Това е част от приказката Швейцария, част от поминъка на швейцарците, част от туристическата атракция Швейцария, част от богатството Швейцария и екологичния начин на живот, които се заплащат скъпо и прескъпо.
Цената на имотите там е фантастична, дори и за схлупена барачка, макар че такива няма.

Гимелвалд! Пак Швейцария.
И там има фестивал на кравите. В изобилие са – пасат си между къщите. Селцето е пълно с мандри и местна продукция от мляко, сирена, кашкавали – сред най-добрите в света.
Не е ски курорт въпреки природните дадености – местните жители с референдум са го обявили за лавиноопасно, което обаче не е истина. Но от екологично съобразеният туризъм печелят повече от онези със ските.

 

Село Влахи, община Кресна, Пиринско, България.
Красота като в Швейцария. И труд като в Швейцария.
Там Сидер и Атила Седефчеви и семействата им отглеждат единственото у нас стадо от изчезналата навсякъде другаде порода каракачански овце. Създавали са го десетилетия. Започват още от самото начало на прехода – през 1990 г. с каракачанските кучета, а десет години по-късно се захващат с каракачанските овце.
Породата е унищожена при комунизма, понеже не била толкова млекодайна, макар че млякото й и месото й е с превъзходно качество. Сега отглеждат 500 овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня.
Тези породи са най-високопланинското стадо в страната. За тях са сключили договор с Национален парк „Пирин“ – т.е. плащат си за ливадите и пашата.
Сега общината в Кресна ги гони от селото. Оборският тор миришел. Срокът беше до 10 август, сега е преместен до 10 септември.
На кого в селото пречат Седефчеви? – Неизвестно е!
Защото постоянното население на село Влахи е само 13 души. То е призрачно село – с почти невъзможен път дотам и без парче асфалтирана улица. Само 13 души население, от които Седефчеви са половината. При предишното преброяване през 2011 г. населението е било само 5 души.
Влахи е от изчезващите села в България. Седефчеви са онези, които могат да му вдъхнат живот. И го правят!
Основанието за общинарите в Кресна е Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Според нея отстоянието на ферма от селото трябва да е поне 500 метра, а не да е ситуирано в края му. Това е формалното основание.
Неточно е. Защото стадото е на свободна паша, а не се отглежда механизирано като в заводски цех.
А какви са истинските, неформалните основания?
Три са:
• евтини земи за нов фотоволтаичен парк;
• добър мрамор за евентуална кариера;
• вилите. Към селото интересът нараства, вкл. и от хора с политически връзки и бизнес възможности. На тези виладжии овцете, козите, конете им пречат заради миризмата. Те хем знаят, че се цени „екологията“, хем обаче искат тя да не е съвсем екология. Да е екология според тяхното разбиране и тяхната простотия.
Този манталитет обяснява защо България не е Швейцария. И защо никога няма да стане такава.

 

Това е адресът на петицията за защита на труда на братята и стадото.
Аз я подписах.
А вие?
https://www.peticiq.com/409477…

 

• Случаят с братя Сидерови не е единственият. Върху редица животновъди у нас се упражнява административна преса от една страна, а от друга – икономическа преса.
Защото в същата Швейцария или да кажем Германия, или пък Шотландия стадо към 30 крави или овце е достатъчно, за да живееш със семейството си като средна класа в по-богатия й сегмент. У нас е недостатъчно за що-годе сносен живот.
снимки 1 и 2 – Мартини и Гимелвалд в Швейцария
снимка 3 – село Влахи

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.