Инфлацията си отива по-бързо отколкото се появи

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Инфлацията си отива по-бързо отколкото се появиИнфлацията в Еврозоната продължава да намалява много по-бързо от очакванията, потвърждават днешните данни на Евростат. Инфлацията на годишна основа спадна до 2.4% през ноември, най-ниското ниво от 28 месеца насам. При това, спадът на инфлацията е широкообхватен – във всички продуктови групи и в почти всички страни.

 

Това директно отрича твърденията от предходната година, че Европа е изпуснала инфлацията от контрол и че инфлацията ще спадне много трудно и много бавно. Всъщност инфлацията си отива по-бързо отколкото се появи – което е логично при инфлация, предизвикана от шок в предлагането. Нещо повече, инфлацията в Еврозоната е по-ниска отколкото в САЩ и Великобритания.

 

А какво се случва в Хърватия? След 11 месеца членство в Еврозоната инфлацията спадна до 5.5%, спрямо 12.7% преди влизането в Еврозоната. Твърденията, че инфлацията ще се вдигне след приемането на еврото не се потвърдиха. Напротив, инфлацията спада след приемане на еврото. Точно както спадна и в другите новоприети страни в Еврозоната.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.