Две думи за хвалебственото бюджетно изпълнение през ноември

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян Стайков– Месечните приходи се увеличават с 435 млн. лв. в сравнение с година по-рано, което е вторият най-нисък ръст след май;

 

– Месечните разходи се увеличават с 1300 млн. лв., което е вторият най-висок ръст след февруари; вероятно по-малко от 1/3 от увеличението е заради капиталови разходи, а основната част са социални разходи и заплати;

 

– Традиционно, през декември бюджетът се разплаща за извършени капиталови разходи през предходните месеци, което води до влошаване на салдото, но към това се прибавят и нови разходи за общини, заплати, социални помощи и пенсии и т.н.

 

– Преизпълнението на фискалната цел е само една идея по-малко лошо от неизпълнението ѝ, а през 2023 г. бюджетната рамка е изготвена в средата на годината, т.е. планирането е за около шест месеца и пак е далеч от целта.

 

– Още в средата на годината става ясно, че прогнозата за капиталовите разходи е твърде оптимистична, което означава и по-нисък дефицит. Това е същата бюджетна политика, която критикуваме около 10 години – надценяване на капиталовите разходи; по-слабо изпълнение; прехвърляне на предвидените средства към текущи разходи като заплати, издръжка, социални плащания и пенсии; хвалебствия за много добро управление на публичните финанси.

 

Истината е, че събираемостта не се подобрява значително, удължават се данъчни преференции със съмнителен икономически ефект, но сигурни частни ползи, прехвърлят се разходи, както правителството намери за добре, в разрез с добрите фискални практики, и се връщат безотчетните бюджетни сметки. Резултатът – години подред бюджетни дефицити, въпреки рязкото подобряване на икономическата активност и печалбите на компаниите. В перспектива дефицитите не само ще се запазят, но е вероятно и да се увеличат заради очакваното забавяне на световната икономика.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.