От повече от десет години правим преходи, субсидираме ВЕИ и… това е картината

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

От повече от десет години правим преходи, субсидираме ВЕИ и... това е картинатаНе съм оптимист по отношение на ефекта, който ще получим от заделените средства за неутрализация на закриването на въглищната енергетика в трите региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Първо, защото субсидии и държава, работни места не създават, особено устойчиви и високодоходни. Може да компенсират, да покриват загуби, това в сферата на антикризисните мерки, но бъдеще не създават.

Второ, тъй наречените технологии на бъдещето – включително водородни, батерии и прочие пожелателни идеи се разбиват в реалността на тази графика – при 6000 МВт товар, разчитаме на въглищата за 48 процента от потреблението ни. При това температурите не са минусови. От повече от десет години правим преходи, субсидираме ВЕИ и… това е картината – ВЕИтата дават – 1,2 процента от потреблението от ВяЕЦ, и още 3,8 от ВЕЦ.

При 7000 МВт товар, нещата стават още по драматични, защото АЕЦ не може да произведе повече, могат въглищата и блоковете на ТЕЦ Марица Изток 1 до 3.

И с тези 1,2 милиарда евро, трябва да закрием мини и ТЕЦ ове.?! и да вярваме в тези общо 5 процента, ще ни топлят и осветяват дългите зимни дни и нощи?! Щели сме да ги заместим с водород?! Със солари, с батерии – сори слизам от влакчето на зомбираните.

Най-идиотското е, че тези 1,2 милиарда евро са взети назаем от ЕК за да реализира общите климатични политики и да ни направи още по уязвими. Само щетата за една година от спирането на ТЕЦ при горната картина надвишава тези 2,3 милиарда лева.

Хайде пак да помислим – как точно с тези пари ще се създаде нова високотехнологична и високо доходна заетост в тези регион, точно от държавата, за да компенсира загубата на работни места и доходи.

Забравяме най-важното – рисковете свързани с доставката на енергийни ресурси отвън. Единствено местните такива гарантират сигурността.

Както казах слизам от влакчето, други да ви продават политически наркотици.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.