В област Пловдив предстоят публични обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В област Пловдив предстоят публични обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ)До края на тази седмица ще бъдат публикувани официалните резултати от проверката за административно съответствие и допустимост на подадените концепции за ИТИ (интегрирани териториални инвестиции) и през месец март 2024 г., експертите на Областен информационен център – Пловдив, част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР), ще стартират публичните обсъждания на територията на областта.

 

На публично обсъждане подлежат всички концепции за ИТИ, които са преминали успешно проверката за административно съответствие и допустимост (АСД). Публичните дискусии ще се провеждат по места, с цел проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение на преминалите на този етап концепции за интегрирано териториално развитие (КИТИ). Целта е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание, преди да одобри Общата програмна концепция за Южен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

 

Най-голям брой одобрени на този етап концепции, на територията на ЮЦР, за които предстоят публични обсъждания, са тези в област Пловдив. Още тази седмица, веднага след официалното оповестяване на резултатите от проверката на АСД, екипът на ОИЦ – Пловдив ще публикува график за провеждане на публичните дискусии по места, основна информация за концепциите, както и възможност за включване на заинтересованите страни и широката общественост в процеса на оценка, чрез изразяване на мнение за концепциите в онлайн анкета.

 

На обсъжданията, организирани от Звеното за публични консултации, ще вземат участие и кандидатите с концепции, които ще имат възможност да представят и защитят своите идеи и намерения за инвестиции.

 

Интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от европейските фондове ще бъде приложен за първи път в България. Целта му е намаляване на регионалните дисбаланси, чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), които да адресират местните нужди и местните потенциали. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона.

 

Областен информационен център – Пловдив е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в Р. България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.