Големият ни проблем остава ефективното и целесъобразно изразходване на средства

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевЕдно от най-големите постижения на правителството на ОДС и на следващите правителства е че се откъснахме от МВФ и нямаме нужда от техните съвети – заеми. Да, трябва да се вслушваме в тях, но само за сведение. А не беше така. И до ден днешен има хора, които громят Иван Костов за това че продал гордостта на българската социндустрия.

А причината бе, че МВФ ни дадоха кредит, но само срещу приватизация – и тогава нито избираш кога, нито как да продаваш. Всичко бе в загубения финансов суверенитет заради правителството на Виденов и особеностите на прехода при Луканов – банковите кризи и фалити.

 

Факт е, че в преддверието на еврозоната могат да се предприемат стъпки за намаляване на инфлацията, което е критерий за влизането ни в еврозоната. Примерно да се намалят цените на топлинна енергия, които остават непроменени от миналия юли. КЕВР има тази възможност тъй като цените на природния газ рязко паднаха. Или да се ограничат държавните харчове. И тук има логика да не се вземат допълнителни заеми, както казват от МВФ, но има и обратната логика – да се ангажираме в дългосрочни инвестиции в инфраструктура, които не вдигат веднага инфлацията. Изобщо големият ни проблем остава ефективното и целесъобразно изразходване на средства – заради тежките процедури по ЗОП и корупционната среда, гарнирани с липса на правосъдие и възмездие за прегрешилите.

 

В същност ако търсите причини за по-високата инфлация у нас то тя е и в сивата икономиката и в корупцията – две взаимосвързани явления.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.