Добре дошли, нулеви цени!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Добре дошли, нулеви цени!Пролетта идва и още в първия слънчев уикенд на март виждаме това, което може да се очаква при наличието на огромен капацитет фотоволтаици, които произвеждат най-много, точно когато електроенергийната система няма нужда от тях:
Цените се сриват!

Днес* падат под 20 лв./MWh по обяд, утре ще бъдат още по-близко до нулата.

През март това ще се случва само през уикендите и в диапазона 11-14 часа. През април ще прелее и през седмицата. През май и юни ще обхване диапазона 10-17 часа.

В опит да прави големи кинти или просто да се спаси, много народ ще се хвърли на следващия балон, който активисти, лобисти и политици ще рекламират – батериите…

Малка сметка на коляно:
Цената на газа в Европа наближава нива около 20 евро/MWh. При 40% КПД, това прави разход от 50 евро/MWh за гориво. Добавете 20 евро/MWh за СО2 емисии (при цена около 60 евро/тон) и получавате себестойност от 70 евро/MWh.

Моето очакване е газовите централи, които вече са много, а и много нови никнат в Гърция, Румъния и Турция, да наложат таван на цените за балансиране и пикова енергия от 85-90 евро или около 160-170 лв./MWh.

Това е смъртна присъда за българските лигнитни ТЕЦ, които ще плащат толкова само за въглеродни квоти. В същото време това е цена, при която батериите – наличните на пазара – просто няма как да се избият като инвестиция. Неслучайно, великите планове за гигантски батерийни проекти в Плана за възстановяване просто не се случват.

Важно е да се разбира, че тези ниски цени се дължат не само на голямото предлагане, а преди всичко на липсата на търсене на електричество в региона и целия Европейски съюз. Защото Европа просто вече произвежда много малко енергийно-интензивни неща, а тоталната електрификация на потреблението на енергия в транспорта, отоплението и индустрията не се случва…

Кой печели най-много?

От една страна – Китай – износителят на фотоволтаици и батерии.

От друга страна – Русия, САЩ, Катар – износителите на газ.

Европейците плащаме, но само докато имаме пари.

Добрата новина: Идват избори…

Допълнение: Няколко часа след оригиналния пост вече е налична и графиката на цените за неделя – вече сме на ниво 4 лв./MWh…

 

 

 


*09.03.2024

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.