Става ли ясен мащабът на предизвикателството?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Става ли ясен мащабът на предизвикателството?„Добре дошли в ерата на захранваните от ядрена енергия центрове за данни“
Това е заглавието на поредния материал по темата за гигантския енергиен глад на изкуствения интелект и центровете за данни по света. Само през второто тримесечие на 2023 г. NVIDIA е произвела 900 тона H100 compute GPUs, използвани за високоскоростни изчислителни операции.

Ако работят едновременно, те биха ползвали непрекъснато 30 GW електричество. Това е около 6 ПЪТИ повече ток от средната употреба в България през годината. А NVIDIA не е сама на този пазар и непрекъснато увеличава производството си.

 

Става ли ясен мащабът на предизвикателството?

 

Ядрената енергия е единственият наличен нисковъглероден енергиен източник, който би могъл да покрие такъв скок на базовия товар. Обаче инвестициите в нови мощности трябваше да са стартирали преди десетилетие, за да могат реално да функционират утре.

 

Следващият друг възможен източник на базова енергия в такъв мащаб са въглищата. Както мините, така и централите са налични – в САЩ, Германия, Великобритания, Китай, Индия – навсякъде, където ще работят огромната част от въпросните центрове за данни.

 

Ами сега?

 

Ето подробностите: https://www.datacenterknowledge.com/…/welcome-era…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.