Коледен бонус за Васил Божков – 142 милиона от бюджета за поддържане на пътища

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

През последните седмици смятаният за най-богат българин Васил Божков влезе в открит конфликт с правителството и по-специално с финансовия министър Симеон Дянков. Поводът беше решението на ГЕРБ-кабинета да вдигане акциза за хазартния бизнес от 10 на 15 процента. Допълнителна подгрявка на страстите се оказа дисквалификацията на консорциума, в който г-н Божков участва, от конкурса за разпространение на винетките за 2010 година. Въпросните две, макар и коренно различни събития от икономическата сфера, дадоха знак, че маститият бизнесмен като чели изпада в немилост.   
Цялата тази гюрултия обаче може да се окаже кьорфишек. Защото номерът: „Видите ли Бойко Борисов е срещу олигарсите и затова отстрелва „лошите“, никак не се връзва с последващите му ходове. Загубите на Божков бяха заличени с един мах от националната агенция „Пътна инфраструктура“.   На 15 декември „Холдинг Пътища“ (собственост на Васил Божков) обяви, че е подписал договори с агенцията за зимно поддържане и текущ ремонт на 4705 км. национална пътна мрежа за сезона 2009-2010 година за… 142 млн. лева без ДДС?! Което прави по 30 000 лева на километър само за поддръжка. Фирмата на Васил Божков ще отговаря за пътищата в София, Сливница, Севлиево, Луковит, Ловеч, Левски, Плевен, Видин, Кула, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Лом, Берковица, Бургас, Айтос, Поморие, Средец и прочие градове и паланки. За сравнение, от основният конкурент на Божковия холдинг – старозагорската „Трейс груп“, огласиха, че са подписали договори за 888 км. пътна мрежа на стойност 15.4 млн. лева. Или по 17 000 лева на километър.
От Национална агенция „Пътна инфраструктура“ пък съобщиха, че са подписали и други интересни договори, без обаче да им споменават цените. Все пак се разбра, че например пътищата в сливенско ще бъдат поддържани от добилата скандална известност тамошна фирма „Биндер“ (свързана с аферата „Батко, Братко“ и с екс строителния министър Гагаузов). А за асеновградско ще отговаря фирмата „Пътища Пловдив“ АД, собственост на члена на висшето ръководство на БСП Георги Гергов. Що се отнася до вече споменатите 142 млн. лева, отредени за най-богатия ни сънародник – Васил Божков, те представляват над половин процент от държавния бюджет за 2010 година. Така че можем сами да си пресметнем, че на всеки 200 лева, които внасяме като данъци, акцизи и други подобни, 1 лев ще отива в джоба на уважаемия г-н Божков. В същото време има само 25 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. Ето в такава справедлива държава живеем. Така че – да не жалим за хазарта. Особено за тоя в политиката.

 Междувременно днес, 17 декември, към 11 часа в редица софийски пощенски клонове пенсионерите бяха отпращани с любезното: „Елате утре“. Защото парите за изплащането на регулярните пенсии били… свършили!?

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.