Честито на всички българи! И най-вече на богатите.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Вече всичко се изясни – основният приоритет на правителството на Бойко Борисов е да ни вкара във валутния евроалианс. За целта подаваме молба още до края на януари. И ако е рекъл Бог, до 2013 година левът отива в историята, а българските магазини слагат цени в евро. В трети случай, след приемането ни в НАТО и ЕС, тръгваме крайно неподготвени да кандидатстваме и евентуално да се присъединим към поредния алианс – този път валутно-финансов. И за трети път, ако ни приемат, отново след няколко години членовете на клуба на еврото – богатите европейски страни, ще си посипват главите с пепел и ще говорят на висок глас, че сме били неподготвени и приемът ни е трябвало да се отложи. Но да ги оставим тях на собствените им грижи, а да видим как това събитие ще се отрази на родната ни икономика и на бюджета на българските домакинства. 

Както е добре известно, България е страната с най-бедно население и най-нисък Брутен вътрешен продукт в Европейския съюз. При замяната на лева с евро ще се случат две неща, които ще доведат поне 80% от населението до тих ужас. Първо, курсът лев/евро ще бъде коригиран, за да се преодолее натрупаната инфлация и надценяването на българската валута. Това ще рече, че всички доходи в левове ще паднат, а всички цени в левове ще скочат. Например, ако сега един железничар получава 500 лева заплата, след корекцията на курса тя ще е 166 евро, ако се приеме, че 1евро ще е равно на 3 лева. В същото време, ако един килограм сирене струва 6 лева днес , при въвеждането на еврото ще стане 3 евро. С други думи, сега железничарят със заплатата си купува 83 килограма сирене, а след промяната ще може да купи 52 килограма сирене. Всички спестявания в левове ще се обезценят с валутната корекция и част от тях ще изгорят, тъй като банките вече ще дават само евро по новия курс. Поради това ще стагнират два от най-добре развиващите се през последните три години клонове на икономиката – недвижимите имоти, заедно със строителството и туризмът. Чужденците вече се изтеглиха в значителна степен от тези  икономически сфери, същото ще направи и средната ни класа, тъй като нейните доходи и възможности ще бъдат ударени най-силно. Повечето цени ще бъдат закръглени, естествено, в посока повишение, така, както стана при приемането на еврото в Западна Европа. Разходите за храна, енергия и общи нужди ще нараснат повече, отколкото е ръстът на доходите. Така за няколко години, образно казано, хората с ниски и средни доходи ще се върнат поне пет години назад.

Но за да не ни обявят за черногледци, нека да кажем и кой ще спечели от промяната на валутата в България. На първо място, печеливши ще са играчите в сивата икономика, които вече няма да има нужда да превъртат левовете в евро или друга валута, а направо ще си генерират средствата в най-конвертируемата валута в света в момента. Ще спечелят и престъпниците, които се занимават с грабежи, кражби на ДДС и незаконни сделки, защото и при тях приходите вече ще са в евро и проследяването на пътя им в банките ще бъде доста по-трудно. Корумпираните чиновници също са на далавера, защото парите, дадени кеш за една или друга услуга, ще могат да се използват в която и да е страна по света без проблем. По-добре ще са и висшите държавни служители, чиито заплати постепенно ще се изравняват с аналогичните в другите европейски страни. Едрият бизнес също ще е на печалба. Първо, компаниите с големи левови кредити ще ги изчистят значително по-лесно, тъй като ще плащат в евро по новия курс.  Големите компании ще получават приходите от бизнеса си в страната  в евро и изнасянето на капитали при това ново положение ще е улеснено и трудно за контролиране. Избягва се смяната на валутата, което може да бъде документирано в банка или обменно бюро. Така „едрите риби“ ще могат още по-спокойно да си купуват къщи на Ривиерата, имения в Южна Франция и апартаменти в Лондон.

Резултатът от всичко това е лесно предвидим. Разслоението на обществото на много бедни и малцина богати ще се задълбочи. С което Борисов ще довърши започнатото от Костов, Симеон и Станишев и спокойно ще може да отстъпи място на следващите управляващи. Които и да са те. Само да не си помислите, че написаното е израз на евроскептицизъм и нежелание да приемем еврото. Нищо подобно, просто за да стане това, трябва да сме подготвени. Например да има ясни социални мрежи за защита на най-бедните, които ще станат още по-бедни. Да има механизъм за ограничаване на сивата икономика и престъпността, и то ефективен. Да се сложи край най-после на масовото източване на ДДС, което ощетява държавата и всички нас. Да се контролира бизнесът така, че да е принуден да води социално отговорна политика, а не както е в момента – да прави каквото си иска. Да се ревизират, но истински, големите компании и богатите хора в страната и ако се открият нарушения, например укриването на данъци или използване на извън законови средства за получаване на обществени поръчки, да бъдат санкционирани. И още, и още. Едва тогава можем да мислим за еврото и да прежалим лева – не по-рано! Защото тая дробена соцпопара с петилетката за три години и преди сме я яли, но като резултат стигнахме само до позицията на най-бедната и корумпирана страна в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.