За къде сме тръгнали БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ?!

Повод, който ме накара да напиша тези редове са българските „чудеса „ от двайсти век, но към тях ще се върна малко по-късно, тъй като прекалено много станаха „ЧУДЕСАТА“ от двайсет и първия, а прекалено малко чудесните неща, които биха зарадвали всеки средностатистически български гражданин с нормален начин на мислене. И така да започнем със следните реални неща, които съпровождат средностатистическия български гражданин:

Първа случка

След като сте пребивавал в чужбина няколко седмици – например в многожеланата Германия, ако ползвате свободно немския език, ще разберете доста неприятни истини. Ще се сблъскате навсякъде с пренебрежителното отношение. Показателно е това на обслужващия ви  на летището наземен персонал – разбирай гастарбайтери, които са чули по различни поводи /неопровергани от надлежните български представители/, че българите са криминални типове.   А  накъде летят тия „типове“ – „За София,  това е някъде при Букурещ“ /?!!!!/ – ограмотяват се взаимно, и в движение,  гастарбайтерите, които ви обслужват.   В автобуса пък, който ви пренася до определената писта, чувате позната реч -„какво купихте“, „къде спахте“, „не е на далавера“. Речта е  българска, а на „нашего брата“ изобщо не му пука, че на теб  ти става неудобно – все пак сме в ЕС, където България е член, че може би има чужденци, които разбират български…!!

Качват ви в самолета в най-отдалечения край на летището, едва ли не с погнуса, независимо, че сте си платили и „сиренето действително е с пари“. До вашия самолет стои евентуално само този на Румъния, но нали София е до Букурещ?!!! За щастие българските авиолинии могат да се похвалят с един от най-добрия сервиз на борда и вероятно с най-добрите пилоти – като имам предвид техниката, с която летят. Но чудесата не свършват до тук! Стюардесата ви подава днешния вестник, родно производство. Поглеждате заглавията и очите ви се премрежват от бяс- „По шосетата заловени пътни бандити“ – крокодили,бесни, полуумни и т.н., „До площад „Св. Неделя“ по обяд застрелян радиоводещ „ , „Атака и ГЕРБ са за всенародно допитване“ – „да има или няма предаване на новини по българската телевизия на турски език“. Момент, нещо не разбирам. Във всяка уважаваща гражданите си държава официалният език е задължителен – за гастарбайтери, за желаещите да получат съответното гражданство и т.н., а в България българският език е официалният език и всякакви коментари са излишни. Да, ама не – на кого беше необходима безсмислицата с новините, на кого е необходима новата безсмислица с допитването? На турското малцинство много повече полза ще донесе културно, информационно, музикално предаване, езикова подготовка някаква… Но в случая явно изобщо не става въпрос за грижа за малцинството, а за будещи много въпроси политически дивиденти. Още повече, че никой не се притеснява с какво ще се изхранват 700-900 хил.нещастници, след като консумацията на тютюн в световен мащаб е намаляла с около 35 % и продължава да пада. Някой да се е загрижил  за проблема? Г-н Дянков,там няма да помогне и вегетарианската пица, но ще говорим „когато му дойде времето„!! 

Е, добре драги сънародници – учудващо ли е отношението към нас? Какво мислите, че съобщават посолствата в София в страните, които са ги делегирали – това, което е във вестниците с някои незначителни добавки – министър-председателят набил неверния приятел на дъщеря си, или че и до този момент – повече от двадесет години, в страната се ширят корупция и беззаконие, безработица и неясно бъдеще, но страната според нейния финансов министър е пред разцъфване. Интересно под каква форма?!!

Случка втора

Българската национална телевизия провежда проучване сред българските зрители за българското присъствие в света през ХХ век  и „О,  чудеса, да вярвам ли на очите си“ ? – българският принос за техническия прогрес на света е – ЧУШКОПЕКЪТ. Поглеждам календара и виждам, че сме далеч от 1април. Но изглежда сме съвсем близко до съвсем съмнително психическо състояние .Ще трябва да се извиним на създателите на фамозния уред, че не е намерил място в посланието до Космоса. Тогава обаче какво трябва да кажем на българите, прославили България с изключителните си гласове – като Борис Христов, Николай Гюзелев, Райна Кабаиванска, Елена Николай, на участниците в Детският радиохор, на тези именити българки от „Мистерията“, станали част от посланието на земляните  в Космоса? Какво да кажем и на стотици други, прочули българския талант по всички световни сцени? Какво биха казали откривателите на лекарството

„НИВАЛИН„ ,чудесните ни софтуерни специалисти? Къде в класацията се изгуби компютърът на Джон Атанасов, или първото използване в световната практика на самолета в бойни действия – Одрин 1912- а? Ако щете дори пастата за зъби „Поморин“?

Никой не отказва качествата на мезетата от печени чушки и „Кьопоолу“, но поради ограничената по географски белези употреба и силната  комшийска конкуренция, трудно ще бъде оценено българското откритие – ЧУШКОПЕК. При това съществуват сериозни проблеми с основен показател за уредостроенето – „производителност“.

За съжаление следващото заключение на „експертите“, широко отразено от БНТ – за историческото значение на  9 септември 1994  г., е обида за българския народ, нескопосана PR- акция, която се стреми да продължи митологията. Преди всичко тази дата представлява предателство към интересите на българския народ в интерес на чужди сили, които не само върнаха страната назад, но я вкараха и в коловоз „трета глуха“ на нормалното историческо развитие. Крайно време е да се прекъсне тази нескопосана митология с двойния освободител, за да спрат веднъж завинаги спекулациите със чувствата между българския и руския народ и великоимперските интереси на руските управляващи.

Нека да проследим фактите:

  • 1. Съществува изумително съответствие между желанията на руския император и Й. В. Сталин за България и Балканите – спомнете си Сан-Стефанския договор от 1878 г. и създаването на СР Македония в състава на СФРЮ.
  • 2. България е страна от Оста „Рим-Берлин-Токио“ през Втората световна война, но никога не е обявявала война на Съветска Русия. Обявила е война на САЩ и Великобритания, което води до жестоките бомбардировки на София през януари 1944 г., но нито един български войник не е участвал на Източния фронт и това е заслуга на Цар Борис ІІІ, заедно с тази за спасяването на българските евреи. Факти, които никой не бива да отрича, или да се опитва да присвоява заслугите на монарха в една конституционна монархия. А заслугите на баща му за обявяване независимостта на страната бледнеят в сравнение с нещастията, сполетели България благодарение на неговите опити да задоволи болните си амбиции.
  • 3. Никой не се извини на българския народ затова, че беше поднесен като безплатен подарък на великосъветсите интереси от западните политически лидери Чърчил и Рузвелт – спомнете си Ялта и Потсдам. На 4 септември 1944 г. Съветска Русия обяви война на България, защото България доставяла кожухчета за немските войници!! Нещо да кажете за мотива? Та ако САЩ и Великобритания желаеха щяха да бъдат в София за броени часове – Солун е по близко от Бургас. Спомнете си още – или поне прочетете /вече освен хартиени истории има и Интернет/, и Багрянов, и преговорите в Кайро през лятото на 44-а със страните, с които сме във война.
  • 4. Сега за партизаните и тяхната роля. Досега никой не се е опитал да обоснове партизанското движение у нас, неговите цели и нуждата от появата му. След като не сме във война със СССР, трябва да се предполага, че помагаме на англо-американските войски да ни превземат. Хитро!!! Задавали ли сте си въпроса защо по същото време няма партизани в Унгария, Румъния, Полша, Чехословакия -тяхната съдба е решена. Остават Сърбия, България и Гърция /много години след края на войната с провокирана гражданска война/. А представяте ли си как бихме изглеждали, ако „ВЕЛИКИТЕ…..“ бяха решили границата със СССР и сателитите му да мине по р. Дунав? Интересно как биха изглеждали тогава партизанските движения в балканските страни?
  • 5. Някак бързо и без много шум се подминава и въпросът за платените репарации, за загубените територии и изнесеното от страната имущество от Червената армия -макар че България не е взела едно копче от Съветска Русия.

Драги сънародници, изреждането може да продължи. Още много други „важни“ събития в класацията си БНТ е „пропуснала“. Например Априлският пленум на БКП от 1956 г., развенчал култа към личността на Сталин и бетонирал трийсетгодишното еднолично управление на героя от Правец -Т. Живков и компания. Откритията на БНТ едва ли съдействат за пооправяне на международния ни облик. Защото ако сам не се уважаваш, чуждите ще те уважават още по-малко. Не е ли настъпил последният час, за да си зададем логичния въпрос – ЗА КЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИ СМЕ И ЗА КАКВО СЕ БОРИМ? АКО ИЗОБЩО ГО ПРАВИМ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.