Кой кого репресира?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Не за първи път в България се случват странни неща. Като това министър-председателят да заплаши, че ако го репресират, ще подаде оставка. Не знам какво се върти в главата на Борисов, но имам едно сериозно възражение – не него рекетират, а той рекетира българите. Аргументи колкото искаш. След като шест месеца ни занимава с това колко лошо е било предходното управление, включително и след влизането в сила на  приетия от новото Народно събрание бюджет, сега Борисов заяви, че бил готов с оставката си. Ами да я дава, след като единственото, което успя да направи в икономическата област от август 2009 година досега е да се държи като длъжник, който не иска да си връща дълговете.   Какво е това безобразие, да има пари в Здравната каса и да не се плаща на лекарите? Или пък  държавата да не се издължава за извършени работи на строителни фирми?   Или безумието за вдигане на здравната осигуровка под тревога с 2% , без аргументи? Или вдигането на осигурителния минимум за самоосигуряващите се от 260 на 420 лева и пладнешката кражба на пари от еднолични търговци пак с вдигане на осигурителния праг? Ами намеренията за поскъпване на ток и парно? Докога смята да тупа брашнения чувал и да няма противодействие? Смешните му кадрови решения пък не се нуждаят от коментар. Симеон Дянков, вместо да си гледа закъсващите финанси, се разхожда по съмнителни като рейтинг и материя предавания. И после да плаче, че го били таковали – той си свали сам гащите, после други са му виновни.

Къде отиде решителността на премиера да закрива Българския енергиен холдинг или да увеличи приходите от митниците с няколко милиарда? Да беше се извинил поне пред електората, а не да се прави на непомнещ.

Ако Борисов си мисли, че вече не се разиграват вариантите за негов наследник, то си е негов проблем. Ясно е, че само с послушание пред Брюксел и голи фрази пред обществеността в страната си, криза не се преодолява. Трябва и манталитет на държавник и умения за управление. Досега не сме видели нищо подобно, единственият плюс на това управление са шумните и недотам ефективни акции срещу част от организираната престъпност. Това обаче не помага на бизнеса и на икономиката на страната. Дано Борисов да е осъзнал този факт  и да се оттегли, да си иде главен секретар на МВР, където май му е мястото. А за икономическата политика – нека дойдат хора, които разбират какво и как да се направи. Дори и да не са българи, ще приемем всеки, който предложи адекватни мерки. Например да стимулира потреблението, за да раздвижи икономиката, а не като Дянков само да свива коланите с идеята да стане отличникът на Европа и след години да чете лекции по света. Защото сметката, която се трупа върху България, пак ще плащаме ние, хората, които работят, внасят данъци и се осигуряват в държавата. Фикс идеята за влизане в еврозоната на всяка цена много напомня на други подобни действия – влизането в ЕС на всяка цена, влизането в НАТО на всяка цена, изграждането на Белене на всяка цена. Колкото и  добро да е мястото, закъдето си се запътил, ако не си подготвен за него, ще си имаш проблеми и то не само ти, а и хората, които са те поканили. Който не вярва, да пита Брюксел дали България е била подготвена да стане през 2007 г. член на ЕС.

Така че Борисов да спре с мънканията, че някой го репресира, а да вади оставката си и да я дава. В България няма липса на мераклии за премиерски или министерски пост, може този път да случим на човек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.