Агенция по вписванията – невероятен екшън за качване на адреналин!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Агенция вписвания

Което в „белите“ страни е най-лесно, в България е най-трудно. Тридневни неволи с важното поделение на Министерството на правосъдието

На 29 юни 2010 г. като управител на фирма отидох да си подам годишния финансов отчет в Агенцията по вписванията. Аз съм инвалид с увреждане на десния крайник – запушена артерия в коремната област, вследствие на лекарска грешка.Това води до недобро оросяване, което пък не ми позволява да стоя повече от половин час права – кракът изтръпва.
Стигайки пред Агенцията по вписванията в софийския квартал „Гео Милев“, ме очакваше една огромна опашка.Тя се виеше от входа на Агенцията двойно до бул. „Шипченски Проход“. Попитах за номерца или какъв е редът, но отговорът беше – на опашката!   
Възмутени граждани казаха, че и те били инвалиди и трябвало в 6 сутринта да отида. 
Придвижих се до полицая и показах ТЕЛК и лична карта.Обясних, че съм инвалид.Полицаят извика служител от агенцията, който рече: „Я да Ви видя документите. ОООО – вие имате повече отчети.“
Усъмни се, че подавам декларации за много хора. „Какви много, отговорих аз – това са копия на сегашния и миналогодишния ми отчет. Виждате – името е от моята лична карта.“
Служителят погледа и отсъди:
„Вписвате счетоводителката на първия ред и тя идва да виси, вие като не можете. Другият вариант е Електронен подпис.“
Изгони ме. Аз обясних, че моята счетоводителка работи с електронни подписи и не се реди. Чиновникът ме контрира железно: „Ми намери си друга!“
Почувствах се дискриминирана. Ако имаше номерца, или бях здрава щях да се подредя на опашката. Изходът ми беше само да имам пари и да платя на някой да го стори, или електронен подпис, което значи пак пари.
Тръгнах си, вървях и ревах. Понеже съм преживяла ракова операция знам колко са безсмислени всички тези дразги и колко нищожен е животът. Реших да си търся правата. Електронният подпис е 100 лева. Ще ги дам – иначе глобата е 3000.
Отидох в БиТиВи. Охраната ми даде един телефон на секретарката, на който никой не отговаряше. Исках да отидем с телевизионен репортер и на място, със скрита камера, да заснемем това отношение към инвалидите. Когато човек е различен – инвалид, той е по-чувствителен. Нуждаейки се от чужда помощ, която не е безвъзмездна, този факт го прави безпомощен.
Звънях, звънях на тази неизвестна секретарка от портала на БиТиВи и… никой.
Реших да си направя Електронен подпис.
Отидох на едно място – на ул. „Иван Вазов“. След като почаках доста дълго, ми поискаха на хартия актуалното състояние на моята фирмата. Кой знае защо ми е пререгистрацията в Търговския регистър, като все трябва да нося тая пуста хартия .
Не я носех и си тръгнах. Отидох в поделението на „Информационно обслужване“ АД до Следствието в кв. „Дървеница“, и след като почаках час и половина, срещу 100 лв. все пак се сдобих със заветния „електронен подпис“. Часът беше 16. Отиде целият ден в ходене по „служби“ и в емоции.
На другият ден – 30 юни, отидох пак до подопечната на правосъдното министерство Агенция по вписванията. Опашката пак беше внушителна.Чак до ул.“Коперник“ – по 4 човека в редица. Направих снимки и видео и се върнах в офиса да се боря с електронния подпис.
Оказа се доста сложна процедура.
Опитах се да си кача програмите, нещо качих нещо не и извиках специалист. Благополучно в 14,30 се бях справила с инсталирането. И започнах да си прикачвам отчета. О – не би. Закачвам – той се не качва. Проба – не, проба – не.
А то файлът трябвало да е специален PDF. Размерът му да не е повече от 4GB. Неща, които никъде не са написани. Претърпях още едно разочарование.
Изключих компютъра и реших да тегля не една, а много, много майни на държава, служби и т.н. Да ме глобяват!
На 1 юли, сутринта оптимистично се заредих на компютъра, с намерението на пресен акъл и оптимизъм да сваля „демото“ и да си запиша всяка стъпка.
О – отново не би. За втори път крах.
Видеоуроците не се отвориха с уиндоски програми.
Издирих програма да отваря „видео“ и отворих „демото“. И така стъпка по стъпка достигнах до заветния край. И когато трябваше да кажа – „Да“, аз казах „Не“. Въпросът беше толкова мръчкав и никъде не беше обяснено, че това е въпросът за потвърждение на отваряне на електронен подпис.
Реших, че пак нещо съм сбъркала. И хайде пак по колеги електронни инженери. Те си инсталираха програмата, видяха, че подписът и програмата работят, и казаха – „Да“. И – пак въвеждай данни, и пак потвърждавай, и най-накрая – трябвало да се изчака, а не да се рови в някаква библиотека – както пише на „прозореца“, после неясноти и вече настина „най-накрая“, потвърждение за подпис.
Ноооо – трябва да се види дали се обработват документите. Ами като написах повече отколкото трябва, не само входящия номер, както е по „демото“, но и фирмата – отново нищо не излиза.
Обаче на финала се справих – Ура!, в 16 часа, след 3 дена борба и адреналини се справих!
Накратко – Живейте в БГ да не скучаете! Иначе на ония там другите от ЕС им е толкова скучно и уредено, че мозъкът ще вземе да им закърнее.
Апропо – като просрочих с 1 ден подаването на вездесъщия си отчет, дали ще ме глобят?!
И моя ли беше вината че съм саката?
И къде беше граждански ангажираната БиТиВи? Висях безпомощна 1 час пред входа й, без грам внимание.
Да – виновна съм. Случи се – отидох в последния момент да се отчета пред държавата. Имах здравословни проблеми. Но все пак – в каква държава живеем – държава на вълци?!

 

 

 

 

Агенция вписванияАгенция вписвания

Агенция вписванияАгенция вписвания

Агенция вписванияАгенция вписвания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.