„Спас и Цвети“* – депутатско-прокурорски трилър с дъх на хазарт и… още нещо…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

„Спас и Цвети” – депутатско-прокурорски трилър с дъх на хазарт и... още нещо...Това не е реклама на празнична премиера по случай днешното откриване на новия политически сезон в парламента. Защото сериали от апокрифното „произведение“ се въртят от май месец насам, гарнирани в нета с още по-апокрифни коментари. А официално и документално „Форумът“ на два пъти описа драматичната „фабула“ – „В тарифата „искам да съм депутат“ сумата е седем цифрена“ , „Народни любимци с нежни имена. След „Тъпото“ в топкласацията се подреди и „Лакомото“. В тези „анотации“ на преден план бе изведена и личната драма на главните изпълнители – 60-годишният народен избраник от лявата коалиция Спас Панчев и младата му другарка в живота Цветелина Костадинова. Припомняме сюжета съвсем накратко: Лиричният герой Спас,освен сегашното си депутатското място и това на бивш зам.-военен министър, купува и фалшива диплома за висше образование на лиричната героиня и негова спътница Цвета. Което пък й помогнало да заеме ключово място в атрактивната Държавна комисия по хазарта – издаването на тапии за подобен доходоносен бизнес. От своя страна мераклиите да го въртят обвиняват Цвета, че раздавала картбланша срещу суми от 500 до 1000 и отгоре лева парчето. И още – че след огласяването на всичките тия нелицеприятни подробности от житие-битието й, амбициозната девойка ултимативно рекетирала злощастния Спас, с чийто бизнес тайни била запозната твърде отвътре, тъй като поради слабата му компютърна грамотност тъкмо тя го обслужвала технически. Тоест нещата били поставени ребром – спасявай ме, или изгаряш с мен, без да светиш!
Толкоз за вълнуващата кулминация в „творбата“. Да се върнем към реалните събития около действителния казус „Спас Панчев – Цветелина Костадинова“. Както научи „ФорумЪт“, преди 45 дни, веднага щом гръмна скандалът, Инспекторатът на финансовото министерство (ресорно на Държавната комисия по хазарта) е извършил надлежна проверка по случая и изготвил съответно становище. В изпълнение на поставената върху него резолюция от министър Симеон Дянков, установените данни са изпратени до три прокуратури – София (където работи лицето Цветелина Костадинова), Габрово (от чийто Технически университет тя е прехвърлена във Великотърновското висше учебно заведение) и Велико Търново (където в крайна сметка й е издадена съмнителната диплома).
Свързахме се тази седмица с Окръжната прокуратура в Габрово, под чиято юрисдикция е тамошният Технически университет, от който всъщност тръгва студентската „авантюра“ на хазартната служителка.
От кабинета на окръжния прокурор Милчо Генджов ни информираха, че материалите от финансовото министерство са получени на 30 юли. По разпределение те са предоставени на магистрата Стоян Петков, който е образувал преписка, заведена под №531/2010 г. и на 2 август я е препратил по компетентност на Районна прокуратура – Габрово. От административният секретар на районната прокуратура Христина Николова пък научихме, че въпросната преписка своевременно е препратена на Окръжната прокуратура във Велико Търново за доразплитане на случая. Както уточни г-жа Николова, става въпрос за установяване на данни за престъпление по чл. 316 и чл. 308 от Наказателния кодекс – казано най-общо – за документна измама.
Важно е да се отбележи, че през целия този период на разследване
чиновничката Цветелина Костадинова продължава да се води на щат в Държавната комисия по хазарта. А из ведомствените коридори под сурдинка се носят нездрави приказки, че госпожицата демонстрирала завиден непукизъм, разчитайки на добрите чувства на бившия си съученик от немската гимназия в Ловеч и сегашен шеф на хазартната комисия – Калоян Кръстев (който между впрочем е съученик и на самия финансов министър Симеон Дянков, завършил същата гимназия). На всичкото отгоре, твърдят зловидниците на Костадинова, ако се направела проверка на данните от пропусквателната система, инсталирана на входа на хазартното институция, щяло да стане очевадно ясно, че само през половината от последните 12 месеца колежката им е посетила работното си място.
„ФорумЪт“ потърси за коментар по горещата тема председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев, който още с встъпването си в длъжност в началото на февруари тази година показа твърдото си намерение да изправи радикално „кривиците“ на ведомството – уволни със замах цялото му ръководство,“анблок“ и „ат хок“.
„Ситуацията с г-жица Цветелина Костадинова е доста неприятна и направо куриозна. Има производство за дисциплинарното й уволнение“ – заяви г-н Кръстев, който освен всичко е и юрист по образование. „Искаме да изпипаме нещата, за да не бъде върната впоследствие от съда обратно на работа въпросната служителка. Тя самата не иска да си тръгне така бързо и лесно. Според нея всичко било само клевети. Затова изчакваме съответните органи да си свършат работата, за да можем и ние да си свършим нашата“ – поясни председателят на хазартната комисия. Това е положението. Горещият картоф „Спас и Цвета“ е прехвърлен в прокурорското поле. А как ще го вадят там – очаквайте в следващия епизод от трилъра.

 


 

* Да не се бърка с детската повест „Стас и Нели“ на полския класик Хенрик Сенкевич

 

 

Още по темата: Момичета са висша употреба – дипломните скандали „Калина” и „Цветелина”ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.