Господин Димитров, засрамете се – ако можете

В час ли е иконимическият министър на България

За реалните професионални качества на сегашния министър на икономиката и енергетиката на Република България – Петър Димитров, вероятно само г-н министър-председателя Сергей Станишев не е бил наясно. Но, ако той прочете изявленията на това безотговорно лице, направени през последните десет дни във връзка с газаснабдяването на страната, би загубил и последните си илюзии.

Господин икономически и енергиен министър, Вие се подигравате с търпението на българските граждани! Кой разрешава на една безотговорна личност да отговаря за енергоснабдяването на страната – та той или не познава потребностите й от газ и начините за тяхното задоволяване, или съзнателно заблуждава обществото. И в двата случая добре дошъл при г-н Главния прокурор за ”сериозно увреждане интересите на държавата и обществото.”
В края на миналата седмица, Вие – г-н Димитров, се оказахте “изненадан” от решението на Русия и лишен от възможности да предложите адекватни решения за замяна на посоките на доставките на газ. Различни от тези на руския монополист по сега съществуващите трасета. След известно колебание, в началото на изминалата седмица, Вие предположихте,че е възможно да потърсите – на по-късен етап, доставка на синьото гориво от Гърция. Това обаче изисква време и пари, а така също съгласие на гръцкото правителство за доставка на газ по линията Хасково – Комотини от евентуално получаваната газ под Черно море чрез т. нар „Син пооток”.

Междувременно официално беше съобщено от правителството на Швейцарската конфедерация за подписания и вече действащ договор за транспорт на газ от Иран (град Тебриз, разположен на ирано-турската граница) през Турция за Швейцария. Погледнете географската карта г-н министър. Договорка е компенсация за евентуално влошените доставки на газ от Германия – поради спиране на преноса му от Русия през Украйна за населението от бившата ГФР.
След безуспешното посещение на нашия премиер Сергей Станишев в Русия, сега Вие г-н Димитров, наговорихте нови, още по-големи глупости – за доставките на газ от Турция чрез обратно налягане (???!) и пристанище за втечнен газ.
Само за яснота на българските граждани – България доставя на Турция газ от Русия вече почти двадесет години. Около 7 млрд. куб.метра годишно. И при отговорно отношение на въпросния енертийно-икономически министър на страната ни към проблема, трасето винаги може да стане реверсивно – сиреч работещо в двете посоки. Без да търсим уговорки с Гърция, тъй като договореността с Турция е от много по-отдавна и тя с удоволствие би подала ръка на страна от Европейската общност (България), към която се стреми. Турските ни съседи не биха се отказали от червени точки за тяхното кандидат-членство в ЕС. Но се пита – какво е попречило на г-н министъра Петър Димитров, заел в началото на юли 2007 г. поста на Румен Овчаров, да направи необходимите постъпки още преди две години за създаването на алтернативи. Тъй като и тогава подобна опасност съществуваше предвид монополното снабдяване на страната с природно гориво. Въпросното трасе е налично до Турция. Всяка година има повече от необходимите бюджетни излишъци. Средствата за инфраструктурните ни проекти, предоставени от Европейския съюз, също са били на разположение. Кой Ви е виновен сега господин министър на икономиката и енергетиката и защо българските граждани трябва да плащат такава цена – не само да студуват, заради Вашето невежество? Или ИМА ДРУГА СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ??!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.