Мирният козлодуйски атом за размирни цели

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

3 и 4 блок влязоха в партийна (зло)употреба

Макар и със закъснение призивът, издигнат от държавния глава Георги Първанов още в началото на газовата криза за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, бе претворен в дела. На 18 януари (точно като стана ясно, че руското синьо гориво май пак ще потече) крехката – поне по възраст, коалиция „Напред“ спретна впечатляващ митинг-шествие в подкрепа на Първановата идея.

Според организаторите му целокупният български народ очевидно трябва да прегърне идеята за лошия Европейски съюз, който ни спира изправните реактори и обрича не само нас, но и Балканите на мрак и студ.

Какво обаче показват сухите цифри. В момента, въпреки безпрецедентната криза с газовите доставки, дефицит на електроенергия в региона няма. Нетни вносители са Гърция, Македония и Албания, но техните нужди се покриват напълно от България и някои други страни.
Според директивите на ЕС, до 2020 г. всяка държава-членка трябва да произвежда минимум 20% от тока си от възобновяеми източници. Това означава, че в България трябва да се построят около 3000 мегавата вятърни, водни и слънчеви централи през следващите десетина години. Нещо, което както виждаме започва да се случва постепенно. Същото се отнася и за Гърция, която също строи подобни свои мощности. В напреднал стадий са и големи проекти за водни централи в Албания.
ЕС издава и директиви за енергийна ефективност. До 2-3 години например всички ние трябва да си сменим крушките с енергоспестяващи. На пръв поглед дребна работа, в резултат на която обаче би се спестила консумацията на ток, произвеждан от 1-2 средноголеми ТЕЦ-а.

В момента България продължава да е сред страните от ЕС с най-голямо потребление на електричество. В същото време нашите политици не насърчават с кой знае какъв мерак мерки за енергийна ефективност (поне не повече от това, което се изисква от тях от ЕС), а напротив – непрекъснато гледат да пробутат мегаломанския проект за строеж на нова атомна централа.
Само за сравнение – 1 мегават построена мощност в АЕЦ „Белене“ ще ни струва над 2 млн. евро. А същата мощност на една вятърна турбина е два пъти по-евтина, изчисляват специалистите от бранша. Вярно е, че тя не може да произвежда ток през 80% от годината, както АЕЦ, но и текущите разходи по експлоатацията на вятърните мощности са много по-малки .
Не можем да не си зададем въпроса кой в крайна сметка наистина ще спечели от евентуалното пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и от градежа на АЕЦ „Белене“? Това са фирми за ремонт, строителство и проучване на централи – компании като „Атоменергоремонт“, свързани с небеизвестния енергиен бос Христо Ковачки (основоположник на споменатата коалиция „Напред“) и с други близки до тройната коалиция бизнесмени. Едва ли тия начинания биха увеличили броя на работните места значително, защото срещу пускането на нови атомни блокове, трябва да спрат други мощности. Цената на тока също няма да падне, тъй като тези допълнителни количества ще се изнасят на много ниски цени, или ще потънат в електроразпределителните мрежи. Ето защо е най-малкото непочтено да се призовава пускането на спрените блокове да стане национален приоритет. Това е скъпоструващо (взели сме пари от ЕС за спирането им) и най-вероятно – корупционно мероприятие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.