Агресията е спасението на неуверени политици

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевМога да си позволя да защитя Мария Цънцарова, защото съм в черния списък на БТВ и на другите „централни“ телевизии. Не разчитам това да се изтълкува като жест към тази медия, а е застъпване за принципи, върху които съществува журналистиката. И като продуцент на предаването Алтернативата. Издържаме се само от зрители и трудно, но оцеляваме.

 

Агресията е спасението на неуверени политици, които нямат отговори или искат да насочат разговори извън съдържателната част към скандали и мачовизми. Те са значими, разбира се, в очите на техните фенове, не в моите и вашите очи. КК е класически политически запалянко – специалист по всичко, майстор в нищо.

 

Костадин и Възраждане са отдавна на политическия терен и колкото и да не им се иска стигнаха тавана си, получават едни и същи проценти, дори гласовете намаляват. Имат няколко проблема – че винаги ще се борят за място в опозицията. И никога няма да стигнат процентите и влиянието на техните стратегически партньори – Алтернатива за Германия и аналозите им – 30-32 процента. Тоест отдавна си удрят главите в тези тавани на влияние и не могат да превърнат гласовета на избирателите си в някакво влияние извън скандалите и късането на кабели. Това е израз на безсилие. Заедно с това е израз на предел на толерантността на обществото към агресията и към отрицателната енергия, която те излъчват.

 

Няма какво да предложат – единственото е бързо и нищозначещо говорене и дебатни постановки, в които Вождът се явява като революционер и антисистемен играч, а БТВ и Мария са Системата. В този смисъл най-добрият отговор е не насрещна емоционална реакция, а студеният разрез на журналиста – патоанатом.

 

Възраждане от съдържателна гледна точка по най-важния въпрос в политиката – въпросът за властта и Пътя на България са въздух под налягане. Те лъжат своите избиратели, че някога ще могат да управляват от тяхно име. По същата причина поради която Алтернативата в Германия не може да управлява, макар и с 31 процента. А тези проценти Костадиновци могат само да сънуват у нас.

 

Къде е тяхната Алтернатива? Всички е пушек и сенки – излизаме от ЕС и НАТО и къде точно отиваме? БРИКС не е равностоен политически, финансов, икономически и военен съюз. БРИКС е като Сан Стефанска България – мит на загубилите опора в реалностите на днешна Русия антизападни сили. Единствените, които отговарят на представите на Костадинов за алтернатива са страните от Западните Балкани, тоест България да стане като Република Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина. Обществото знае това, за това го държи на намордник в рамките на неговите 14-15 процента. Швейцария е далеч от нашите зони на конфликт – тоест не е подходящ пример, Лихтенщайн да не говорим, това и за виц не става. Австрия е ЕС, Норвегия е в НАТО. Швеция и Финландия бързо влязоха в НАТО. Та каква казахте, че е Алтернативата за България, която Костадинов предлага? В нея няма зрънце рационалност и прагматизъм по важните въпроси. Класически политически запъртък, който при среща с реалността се разпада. Възраждане имат проблем и защото са инжинерингов проект на Борисов и Пеевски и поради тази причина, те самите ще ги държат на къс повод, и просто от време на време ще им позволяват да се разлайват по-силно, за да плашат Запада, че само те двамата могат да удържат България в ЕС и НАТО.

 

Политически лудити, поредният проект – след Атака и националистите, който ще отиде в историята, поради своята вътрешна и външна несъстоятелност. Много място им отделих. Но тъй като самата телевизия не си защити журналиста, го правя аз. Дано се сетят, че имат дълг да защитават „своите“.

 

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.