Не, София и Стара Загора не са с най-мръсния въздух в Европа!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Не, София и Стара Загора не са с най-мръсния въздух в Европа!Най-сетне намерих време да стигна до прословутия доклад на CE Delft, чиято интерпретация помете българските медии и социални мрежи с коментари от сорта на заглавието на първата картинка. В София сме свикнали да се самобичуване на тази тема, но в Стара Загора се прие много тежко – там тече война на взаимни обвинения, за която има повод, но няма причина…

 

Много важно е да се каже, че никъде в доклада не се твърди това, което масово се коментира в България – то излезе от изказване на Пламен Таушанов, председател на българската организация, която е част от консорциума зад доклада. Човекът просто не разбира.

 

В доклада има страшно много данни, сметки и различни резултати, които подлежат на интерпретации. Обаче има една единствена таблица, която показва класация на градовете в Европа на база замърсяването на въздуха с различни вещества – тази, която качвам тук.

 

Очевидно нито София, нито Стара Загора присъстват там. Затова пък виждаме Пловдив на второ място като средногодишна концентрация на ФПЧ10. Там не е наличен нито софийския трафик и Витоша, нито големите ТЕЦ-ове край Стара Загора. Затова пък си имат огромен брой хора, които се топлят на твърдо гориво…

 

Важно е да се отбележи, че най-голям принос към заболеваемостта и смъртността, асоциирани с мръсния въздух, имат концентрациите на ФПЧ2.5 (най-долу в графиката). Ясно се вижда, че в челото там няма български градове – всичко е в Полша като най-познат е Краков. Стойностите в българските градове (вкл. София, Пловдив и Стара Загора) са около 20 мкг./м3, тоест много по-ниски, отколкото в Полша.

 

За да го кажа ясно:

 

Заглавията и медийните интерпретации на този доклад са не просто преувеличения, а лъжи!

 

Съжалявам, че разбивам мечтите на много хора България да бъде номер 1 поне в едно нещо, било то и замърсяване, но това просто не е вярно. А истерията в Стара Загора е напълно необоснована.

 

Да, имаме проблем с качеството на въздуха. Обаче няма как то да бъде като в Берген, Единбург и Стокхолм, докато не станем поне толкова богати, колкото са техните жители (в първите два града от добив на нефт и газ, между другото!). Защото студовете, дъждовете и ветровете, на които те се „радват“, очевидно няма да получим никога. А и едва ли ги искаме.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.