Какво точно е ТЕЦ „Гълъбово” и разминават ли се с фактите медийните заглавия у нас?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Какво точно е ТЕЦ „Гълъбово” и разминават ли се с фактите медийните заглавия у нас?Тези дни Грийнпийс България направиха демонстрация пред Министерството на енергетиката, която бе отразена от bTV с кратък репортаж със заглавие:

 

„Акция на Грийнпийс: Поставиха елха, посипана с прах от ТЕЦ „Гълъбово“

 

В предаването се говори за катастрофалното замърсяване от въглищнаТа централа в градчето.

 

Някои важни факти и уточнения по темата от мен:

 

1. Радвам се, че Грийнпийс най-сетне се занимават със значимите за българина екологични проблеми и привличат вниманието към тях. Като една от водещите зелени организации в света, те имат голямо влияние и получават медиен отзвук. Същото важи и за bTV като национална медия. Поздравления!

 

2. Точно заради силата си обаче и двете организации носят огромна отговорност. Когато изпращат послания, те трябва да отразяват фактите. А в случая имаме сериозно разминаване с тях. Вгорчават се поздравленията!

 

3. Търсене на „ТЕЦ Гълъбово“ в Google напълно разбираемо изкарва сайта и снимки на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“, която е най-модерната и чиста въглищна централа на Балканския полуостров (белите сгради вляво на снимката). Димните й газове минават през електростатични филтри и сероочистки и излизат заедно с парата на охладителната кула. Те са толкова добре пречистени от прах и серни оксиди, че ТЕЦ-ът дори няма нужда от отделен комин за тях. Освен това нямат друг път (байпас), тоест ТЕЦ-ът изобщо не може да работи, без да са включени очистващите инсталации.

 

4. Вдясно на снимката е въглищнаТа централа, за която Грийнпийс и bTV говорят, но използвайки не съвсем точно име – това е ТЕЦ „Брикел“ на Ковачки, една от най-старите централи на Балканите, както е ясно видимо. Тъй като се явява топлофикация за Гълъбово, тя има достъп до субсидирани цени за малкото електроенергия, която произвежда. Това в ЕС се нарича „климатична политика“. Брикел е и брикетна фабрика – прави брикети (практически ги суши и намалява пепелното съдържание) от лигнитните въглища, които се продават за отопление по домовете. Изгарянето на тия брикети е сред основните замърсители на въздуха в градовете ни.

 

5. Всъщност, Гълъбово няма чак такъв голям проблем с праха. Подобни снимки не могат да се направят всеки ден там. Данните от станцията на ИАОС показват, че както средногодишната концентрация, така и броя на дните с превишения на ФПЧ10 в града са в нормата. Това значи, че хората там като цяло дишат по-чист въздух (откъм прах), отколкото в повечето градове в България, вкл. София и Пловдив. Вероятно най-близките до ТЕЦ „Брикел“ къщи страдат непропорционално повече, но аз такива данни не съм виждал.

 

6. Горното се дължи на факта, че градът е топлофициран от „Брикел“ и на хората не им се налага да горят дърва или въглища в къщите си. Там димящите коминчета на къщите са по-скоро изключение.

 

7. Обаче в Гълъбово имат друг проблем – сравнително често все още има надвишаване на праговете за замърсяване със серни оксиди. Тъй като градът е заобиколен от три ТЕЦ-а (наблизо се намира и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-Изток 3“), а нашите лигнити са естествено много богати на сяра (около 2.6%), серните оксиди в миналото са били огромен проблем за града, който за съжаление все още не е напълно решен точно там.

 

8. ТЕЦ „Контур Глобал Марица-Изток 3“ е най-голямата от трите централи и някога е била основен замърсител. В периода 2003-2009 г. е модернизирана с огромни за страната ни инвестиции, при което освен всичко друго са изградени и инсталации, които днес намаляват емисиите на серни оксиди с над 96%, а голяма част от получения гипс се използва в завода за гипсокартон на Кнауф в съседство. Това пък е пример за нещо, което днес наричаме „кръгова икономика“.

 

9. Въпреки че фактите са пределно ясни, Министерството на околната среда и водите вече повече от десетилетие се „прави на ударено“ по въпроса със замърсяването на Гълъбово със серни оксиди, отказвайки ясно да посочи основния източник – ТЕЦ „Брикел“ – и да наложи спазване на нормите.

 

10. Накрая, трябва ясно да се каже, че заменянето на значима част от лигнитните въглища с биомаса и отпадъци, което ТЕЦ „Брикел“ се опитва да направи от известно време, всъщност ще реши проблема на качеството на въздуха в Гълъбово. Защото серните емисии ще изчезнат, а праховите ще намалеят. Да не говорим с колко ще намалеят „най-страшните“ емисии на СО2 – поне в официалните сметки…

 

Парадоксално е, че точно „зелените активисти“ са против опитите на ТЕЦ „Брикел“ за използване на алтернативни горива. Всъщност пълното изгаряне на митичните диоксини и фурани там е гарантирано от високата температура в котлите – лигнитът поддържа около 1200 градуса, а изискванията са за 800 градуса за няколко секунди.

 

В резюме:

 

Положението в Гълъбово не е толкова черно-бяло, колкото изглежда – всъщност има поне 50 нюанса сиво. Хубаво е, че НПО и медиите му обръщат внимание, но за съжаление посланията им са смес от полуистини… А държавата просто трябва да си свърши работата там.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.