По-често излизайте от социалните мрежи. В тях сте продукт. И не знаете кой е клиента.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владислав ПаневИзчезването на Джак Ма, блокирането на акаунти в социалните мрежи. Може би се радваме на едното или другото, но това е новата реалност. От една страна влиянието на Китай в света става огромно. Просто глупостите на Запада правят поднебесната държава новата велика сила. Заедно с това и нейните порядки – тотално следене, блокиране на социални мрежи, пълна власт над човека. Свобода само доколкото не се явява конкурент на държавата. Приложенията за следене там преживяват истински бум, особено от корона кризата насам. Да си непрекъснато с включен „локейшън“ става норма.

 

От другата страна имаме няколко частни монопола, които са по-силни от държавата и решават кого да допуснат до смартфоните на хората и кой не. Да, право е на частните компании кой клиент да обслужват. Но когато имат значителен пазарен дял, проблемът става на обществото. Чели сте за либерализма на Волтер и неговото „не споделям мнението ти, но ще защитавам до смърт правото ти да го изкажеш“.

 

Общо взето сме между чука и наковалнята. Дали да оставим мерзавци да се възползват от свободата на словото и да леят омраза, лъжи, радикализъм, да манипулират избори и да всяват недоверие в институциите практически по целия свят. Или от другата страна правителствата (и частните монополи) да гонят всеки, който им е конкурент. Под предлог, че манипулира, лъже и прави всичко от горното. Опасността от диктатура над ума ни е огромна. Мислете критично. По-често излизайте от социалните мрежи. В тях сте продукт. И не знаете кой е клиента.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.