ФРАНЦИЯ В ЕДНО ОГЛЕДАЛО

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Liberty Venus - Velasquez-DelacroixЛесно ли е да не си натурално „франсе” и да пробиеш в страната на Галския петел?

Ето един показател отговор на Арно Нгача (Arnaud Ngatcha), генерален делегат на постоянния комитет за “различността” на Френските телевизии – ( le Figaro-6.10.2010 ):

 

   “Някои думи във френския език излизат от мода поради прекомерна употреба. Без съмнение думата “разнообразие” – (в смисъл различност) в последно време е жертва на такава преупотреба. Първо, защото използвана точно, или не, думата не отговаря вече на една прецизна дефиниция. После, защото някои виждат в ползването й, завоалиран опит да се прокара във Франция някаква форма на позитивна дискриминация!

            От 2007г., при дебатите си в кандидат-президентската кампания, Никола Саркози открито посочи необходимостта от наличие на по-широка “различност” на съставките и талантите, създаващи богатството на нашата страна. Ставайки президент, той реагира според декларираните си убеждения. Така, още при формирането на своето правителство разтури даденостите, номинирайки Рашида Дати ( юристка от арабски произход) за “пазач на държавния печат”, Фадела Амара (с арабски произход и създателка на асоциацията “Ни проститутка, ни подчинена”) за държавен секретар на Градовете, и Рама Яд (метиска) за държавен секретар по човешките права. Ако изследваме медийния аудиовизуален пейзаж, различността не бе представена нито при избора на журналисти, нито при водещи: цветът на кожата беше наличен само в категориите „Хумор и Развлечения”.

Дори зад камерите и в бюрата на тези телевизии, различността беше почти никаква. Под натиска на някои силни личности, като Каликст Белая, клубове, например “Аверое”, придвижващи различието, и напрежението след вълненията в предградията от 2005, ситуацията еволюира.” 

            По нататък Нгача изрежда най-успешните навлизания на “различни “ личности в телевизиите, както и интересни инициативи на Френския СЕМ, на  Комитета за “различност” (извинете че не намирам по-точен превод в момента). Но отчита също, че промените още не са станали ежедневие и норма, защото по примера на фирмените бордове, високоотговорните постове в медиите са си все за “зрели-възрастни” -при това „едноцветни” и от мъжки пол.  Той описва също нежеланието и липсата на ентусиазъм при акционерите на държавни и лични фирми, като и на шефовете им, да допуснат „различни” в редовете си! В тази връзка генералният делегат използва много свежо определението “зиморничаво-потрепване”.

Същото „потрисане”, казва Нгача, изпитват и партиите, когато се изправят пред деликатната дилема дали да вкарат или не повече етническа и прочие „различност” сред представителите си в най-висшите органи на френската република – Парламент и Сенат.

В своите коментари, оценки и анализи, авторът посочва разочарованието си от това как някои „различни”, достигнали високи позиции, после затварят просто вратите зад себе си поради страх от конкуренция. И изрича една невероятно силна ( за мен поне) фраза:

 

–         “Да има някой африкански, магребински, или азиатски произход, не му дава права! Всеки един трябва да спечели и заслужи мястото си в едно общество, където царува взаимно доверие и желание да законност”

 

Показвам малка част от дебатите и споровете във Франция, за да разберем че демокрацията не е даденост, ами постоянна борба. Знаете колко често (за разлика от нас) френските граждани излизат масово на демонстрации, събират се на “дискусии” с партийни лидери и правителствени чиновници. Подчертавам това и заради скорошните събития покрай депортирането на наши и румънски „роми” от Франция.

Да се намери път към нормално взаимно съжителстване в една държава е непрекъснат процес. И според мен единственият критерий е …… фразата на Арно Нгача, която вече цитирах!

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.