Осми март е ден на…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

José Gómez Fresquet (Frémez), circa 1970 Осми март отново чука на вратата и отново настават вечните спорове – има ли го няма ли го, чий празник е и изобщо що за празник е?

Като малки на този ден прилежно рецитирахме –

Осми март е ден на мама,
но с какво да я даря
та за грижата голяма
аз да й благодаря!

Рисувахме картички, редяхме герданчета, в училище ни снимаха за календарчета, които да подарим на майките си, подготвяхме празненства и въобще имаше някаква особена празничност във въздуха.

Дори си спомням, че момчетата в класа ни чакаха на вратата и подаряваха на всяко момиче по цвете. Вълнуващо и сладко. Е… сега в класа на дъщеря ми има две момчета, няма да е никак рентабилно ако трябва да подарят по цвете на момиче.
 С идването на демокрацията 8 март тутакси бе обявен за соц празник. Което, ако питате мен, се оказа доста изгодно за мъжкото народонаселение. Макар че съм била свидетел на големи мъжки компании, празнуващи именно осми март.
От друга страна обаче още от седми март, по улиците плъзват всякакви цветопродавачи и дрънкулотърговци. Навират ти в лицето разни увехнали букети и се опитват да ти внушат, че това е поредният комерс. Т.е. опорочават всякакъв вид романтизъм, който ти се опитваш някак си да задържиш. Ако се опитваш де. Защото повечето жени напоследък презрително повдигат рамене и равнодушно заявяват – аз нямам необходимост да се чувствам жена един ден в годината, а всеки ден…
И аз така – всеки ден, но пък и нямам против да има един ден, в който да се чувствам по-жена, по-майка, по -колежка, по-… Въпреки че още довечера ще предупредя любимия – мило, да не вземеш да ми купиш някоя роза за 10 лева… Така де – празничен практицизъм vs спонтанна празничност. Женска ми работа.

Виж, дъщеря ми е ясна и конкретна – мамо, какво ще ми подариш за осми март? Празник=подарък. Това е асоциативният път, по който вървят повечето от подрастващите.  
Дали е възможен празникът без подарък или пък подаръкът без празник. И дали е възможен осми март без осми март? 

Може би е редно да си запиша час за фризьор, за педикюр, маникюр,  за масаж, за солариум, за колариум, за козметик… Да овършея магазините, да изпразня портмонето (не своето) и да попитам за колко часа и за къде ни е резервацията. Или пък да се обявя за модерна феминистка? Без подарък и без цвете. 

 

Poster: José Gómez Fresquet (Frémez), circa 1970

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.