Празникът на розата в Стрелча започна с РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Празникът на розата в Стрелча започна с РАБОТИЛНИК РОЗОБЕРНа 15 юни творбите на петимата участници бяха представени и в софийската галерия „аЛФИАНИ“

Десетки гости и жители на Стрелча уважиха откриването на изложбата с произведенията на творците от РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР. В първата събота на юни организаторите от „Сдружение за култура и изкуство – Луда Яна“ до късно посрещаха всички желаещи да разгледат творбите, подредени в Историческия музей.

Петимата участници получиха специални поздравления и от кмета на Община Стрелча Ильо Ильов: „Смятам, че това, което правят тези млади хора е добро не само за нас стрелчани, а и за гостите на града. Иска ми се и занапред да си пожелаем да има такива мероприятия, защото това е пътят, по който може да се развие туризмът в Стрелча”.

Ильо Ильов благодари и на организаторите от „Сдружение за култура и изкуство – Луда Яна”: „Стрелча има нужда от луди хора като вас, които са полезни за обществото с нестандартните си идеи”.

Председателят на сдружението Альона Петришка представи участницитe в Работилника и приемните семейства, които приютиха творците през първата седмица. Платната на Весела Кучева (сценограф), Гергана Аначкова (художник) и Женя Тодорова (художник и фотограф) бързо спечелиха сърцата на местните жители. Гостите споделиха, че през очите на младите художнички Стрелча изглежда още по­загадъчна и красива. Писателката Велина Ватева провокира посетителите с откровенията си, посветени на розобера и с уникалната техника, чрез която представи творбите си – хартия от рози. Видео артистът Стоян Велинов грабна още от вратата вниманието на гостите с късометражния си филмов разказ, посветен на местните традиции и занаяти.

 

Подготовката за изложбата започна месеци по-рано – с покана към бъдещите участници и намирането на приемни семейства. Идеята беше младите автори да живеят една седмица (от 21 до 27 май) при някое от местните домакинства, за да научат повече за бита и обичаите в Стрелча. Така още в самото начало на розобера творците станаха част от него, а през втората седмица (от 28 май до 3 юни) претвориха впечатленията си.

Ранното ставане преди изгрева на слънцето не стресна творците – те намериха време да разгледат Жаба могила, да участват в празника на местната група за народни танци и да посетят почти всички от природните забележителности на града.  

Творбите от РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР дадоха старт на тазгодишния Празник на Розата в Стрелча и от 4 до 12 юни бяха изложени в Историческия музей на града. А на 15 юни заминаха за София и украсиха новооткритата галерия „аЛФИАНИ“ на ул. Веслец 45. Репродукци, фотографии и дарени от творците произведения ще бъдат показани и в специален кът по време на музикалното събитие “НИЩО ПОДОБНО ФЕСТ 2011”, който ще се проведе на 27 и 28 август 2011 г. в Стрелча.

РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР се провежда с грижа за природата. Артистите бяха насърчени да използват рециклирани и екологично чисти материали. Събитието e изцяло некомерсиално и е под егидата на кмета на Община Стрелча Ильо Ильов. Реализацията на проекта стана възможна със спонсорството на бутиковата винарска изба Midalidare Estate, финансовата подкрепа на „Оптикс” АД (Панагюрище) и партньорството на галерия „аЛФИАНИ“.

За повече информация и снимки посетете страницата на събитието във Facebook: http://www.facebook.com/pages/РАБОТИЛНИК-РОЗОБЕР/191836587529768

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.