Пешеходци

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

  Току що прочетох, че шофьор е блъснал двама възрастни на пешеходния светофар на площад Света Неделя. Демек -този пред Шератон. Демек – този, който замести подлеза при метрото. Демек – този, на който пресичам всеки ден. И всеки ден гледам тълпата, която излизайки от подлеза при метрото се юрва да пресича, без да погледне какво показва пешеходният светофар. Гледам ги и си мисля – толкова ли бързат? Наистина ли две минути ще ги забавят чак толкова? Да, съгласна съм, че този светофар е отвратителен, съгласна съм, че червеното за пешеходците държи отвратително изнервящо дълго, а зеленото – сякаш е само миг. Дори съм пробвала да пресека изцяло на зелено, използвайки най-големия си разкрач. Е, не става. Но поне пресичам, когато колите са спрели. Всъщност – често и тогава не са, защото,изнервени от необходимостта да спрат пред пресичащата тълпа, дават газ точно когато всъщност светне зелено за пешеходците. Но…

  Вчера наблюдавах едно момиче.Вървеше пред мен, стигнахме светофара, тя дори не забави крачка, а смело стъпи на платното, изненадвайки двата реда автомобили.Някои набиха спирачки, други я заобиколиха. Трамваят обаче не спира така лесно, в резултат на което момичето се оказа заклещено между голямата релсова машина и един форд, чийто шофьор отвори прозореца и я напсува гръмко. И с право. Тя махна извинително с ръка , след което си глътна шкембенцето, за да може трамваят все пак да премине и после на прибежки и припълзяване се добра да отсрещния бряг.
И вчера си го мислех, както всеки друг път- кога ли някой шофьор все пак няма да успее да спре? Е, днес се е случило. Не че оправдавам водачът на аудито. Всички знаем , че шофьорът е длъжен винаги да е на щрек и да пази пешеходците. Не знам обаче защо пешеходците нехаят за собствения си и за чуждия живот в името на спестените някакви си две минути.
И още нещо – прави ми впечатление,че възрастните хора са най-безотговорни. Решават,че ще пресичат и хукват. Ама идват коли, ама два метра по-надолу има пешеходна пътека , няма значение – те са решили и поемат през булеварда. Виждала съм ги дори как прескачат мантинелите на Цариградско. Ужас и безумие.
Но да се върна на конкретния светофар, на който преди малко са блъснати двама души. Както казах-беше въпрос на време да се случи. Питам се – предвид натовареността на това кръстовище, защо никога на него не видях представител на КАТ.Ей-така – да седи два дена и да глобява. Защото не веднъж се писа и говори в медийното пространство за солените глоби,които ще отнасят неправилно пресичащите пешеходци, но досега не съм видяла някой да бъде глобен. А този специално светофар плаче, крещи за контрол. Когато нямаме самосъзнание явно е силно наложително някой да ни накаже за безотговорността, която проявяваме към самите нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.